Mein Kampf wl boeiend

Herbert Blankesteijn

 

De KRO ontslaat presentator Giel Beelen omdat hij in het blad Studio Mein Kampf 'het indrukwekkendste boek' noemt. De omroep vindt dit 'beledigend en kwetsend.'

 

Ik begrijp dat de KRO vaker moeite had met Beelens teksten, maar dit is een magere aanleiding om hem te lozen. Beelen noemt Mein Kampf niet een goed boek, en zegt niet dat hij het ermee eens is: hij noemt Hitler een 'geestelijk gestoorde.' Zijn punt is dat het werk belangrijk is geweest voor de wereldgeschiedenis. Dat is niet beledigend of kwetsend, dat is een feit.

 

Anderhalf jaar geleden was er consternatie omdat Mein Kampf te koop bleek bij internetwinkels. Toen schreef ik in Intermediair: 'Dit boek ... is het behang van de Tweede Wereldoorlog. Als je de geschiedenis wilt begrijpen moet je MK gelezen hebben, net zo goed als je de Bijbel en Das Kapital gelezen moet hebben. Het verbod op verkoop is hiervoor een belemmering, en vergroot de kans dat de geschiedenis zich herhaalt.' Tot op de dag van vandaag mag ik in Intermediair stukjes schrijven.

 

De complete tekst is op internet gratis te downloaden. Wie een zoekmachine inschakelt met als zoekterm "Mein Kampf", vindt de bestanden gauw genoeg.

 

MK zit vol verrassingen. Hitler stelt dat hij aanvankelijk geen antisemiet was. Vanwege de 'menselijke verdraagzaamheid' was hij tegen vervolging op grond van godsdienst. De toon van de antisemitische Weense pers vond hij 'het culturele erfgoed van een groot volk onwaardig'. Mich bedrckte die Erinnerung an gewisse Vorgnge des Mittelalters, die ich nicht gerne wiederholt sehen wollte.

En, opmerkelijk en actueel: 'Ik werd in deze mening gesterkt door de oneindig veel waardiger wijze waarop de werkelijk grote pers op al deze aanvallen antwoordde, of, wat me nog prijzenswaardiger leek, er zelfs niet op reageerde, maar ze eenvoudig doodzweeg.' Misschien liegt Hitler, maar die mogelijkheid maakt lezing des te interessanter. Jammer dat de man niet kan schrijven; daardoor blijft Mein Kampf een slecht boek.

 

Moet ik nu echt opschrijven dat Hitlers politiek als rijkskanselier niet mijn goedkeuring kan wegdragen? Liever leg ik vast dat ik over Giel Beelen weinig leuks hoor, en dat ik het voor hem opneem in verband met de vrijheid van meningsuiting. De KRO, die een vrijzinnig imago nastreeft, met foto's van blote madonnaborsten en niet-criminele Hell's Angels in een kerk, blijkt te benepen om in te zien dat 'indrukwekkend' en 'verwerpelijk' heel goed kunnen samengaan.