Ik wil breedband!

Herbert Blankesteijn

 

Sommige verschijnselen op internet komen snel. Bijvoorbeeld het World Wide Web zelf, dat er, voor de waarneming van de meeste mensen, zomaar opeens was. Ander voorbeeld: mp3, de muziekstandaard, die binnen een jaar de wereld heeft veroverd en voorlopig niet meer zal verdwijnen. Het e-mailvirus, ook een goed voorbeeld. Zou het toeval zijn dat dit niet-commerciële initiatieven zijn geweest?

 

Als ik namelijk denk aan voorbeelden in de digitale wereld van zaken die tergend langzaam komen, kom ik in mijn eigen herinnering alleen commerciële producten tegen. ISDN bijvoorbeeld, dat vele jaren nodig heeft gehad om een beetje ingeburgerd te raken. Dvd, dat in 1997 al pontificaal werd geïntroduceerd en pas nu bezig is een succes te worden. De standaard Bluetooth voor draadloos netwerkverkeer binnenshuis dreigt dezelfde kant op te gaan: eeuwig veelbelovend.

 

Mijn favoriete voorbeeld van een uitvinding die weigert door te breken is: breedband. Eerst is er tientallen jaren gemekkerd over het feit dat het Nederlandse kabelnetwerk in principe geschikt zou zijn voor zeer snel dataverkeer van en naar de consument. Maar de wet stond dat niet toe om een formele reden, namelijk dat de kabel bedoeld was voor omroep, dus alleen naar de klant toe. Bovendien waren er technische ingrepen nodig om tweewegverkeer mogelijk te maken.

 

Intussen bestaat internet en is de behoefte aan breedbandverbindingen groter dan ooit, zeker in mijn woning. De juridische bezwaren zijn weg, en de kabel is niet eens de enige technische mogelijkheid meer. Maar ik kan geen breedband krijgen. Al meer dan twee jaar geleden heb ik me bij Casema opgegeven voor bericht als in mijn gemeente internet via de kabel zou komen, en nog steeds heb ik niets gehoord. Intussen wil ik allang geen internet via de kabel meer (vanwege de technische en andere problemen daarbij) maar ADSL, maar ook ADSL komt voorlopig niet bij mij in de buurt.

 

En dat terwijl ik woon in een groeikern vol goed opgeleide tweeverdieners, met kinderen, dicht in de buurt van een grote stad, kortom een ideale markt voor breedband. Dat de kabelboeren zich eerst op de stad hebben gericht, met alle bejaarden, arme studenten en andere groepen aan wie je géén breedband kunt slijten, snap ik nog. Maar dat de tweede partij, KPN met MxStream, dan óók naar die al afgeroomde markt gaat in plaats van naar braakliggend terrein, kan ik niet bevatten. Zijn ze bang voor teveel klandizie of zo? Het zou nog kunnen ook.

 

Het akeligste wat je zou kunnen krijgen is namelijk dat iedereen in Nederland opeens breedband zou hebben. En dat iedereen plotseling vrachten mp3’s zou gaan downloaden, video via internet zou gaan bekijken, Telescoop on demand zou gaan beluisteren, telefoneren via het net, webcams activeren en Linux-distrubities binnenhalen. Een normaal mens die aan al die onzin niet meedoet, zou dan zelfs met een breedbandverbinding nauwelijks meer zijn mail kunnen ophalen. Eigenlijk moet je dus heel blij zijn dat de introductie van breedband traag gaat als dikke stroop, maar intussen was ik zelf toch graag de eerste geweest met zo’n dikke pijp, want dan heb je nog wél een snelle verbinding.

 

Dat zit er dus helaas niet in, en daarom pas ik me aan. Dat aanpassen gaat op een aantal manieren.

- Geen overbodige dingen doen. Geen video via internet, geen webcams bekijken en niks zomaar downloaden. Met een grote boog om sites heen die vervelende Flash-intro's hebben waarvan je nooit weet hoe lang ze bezig zijn te laden.

- Altijd weigeren als er iets gedownload moet worden om een webpagina beter te kunnen zien. De uitstekende site WebWereld, met internetnieuws, vraagt mij dat bij iedere pagina, wat voor mij dan weer reden is om mijn bezoek aan die site sterk te reduceren.

- Sites mijden die onnodig zware pagina's hebben. De pagina's van Computable zijn ongeveer 200 kB per stuk. Dat is met een modem onder optimale omstandigheden meer dan een halve minuut wachten. Dat het anders kan bewijst nu.nl, met prima internetnieuws op pagina's van een kB of 50. Nog heel veel voor ongeveer 1 kB aan tekst, maar in elk geval acceptabel, want na 10 seconden kun je tenminste lezen.

 

De kern van het probleem is, dat ontwerpers van pagina's zelf brede verbindingen hebben en zich blijkbaar niet kunnen voorstellen dat dat ook anders kan. De pagina's van veel sites worden blijkbaar niet getest via een modem. Ik denk, ik hoop in elk geval, dat zulke zware sites zichzelf gaan tegenkomen. Het is namelijk een illusie dat uiteindelijk iederéén aan een breedbandige verbinding komt te hangen. Dat kost zo'n honderd gulden per maand en de grote massa die pas aan internet is gaan doen toen de gratis providers verschenen, zal dat nooit willen betalen. Een site die een groot publiek wil bereiken zal dus nog jaren na nu, ook als op een dag breedband overal beschikbaar is, zijn pagina's moeten afstemmen op gebruikers van modems. En dat is mooi, want voor de breedbandgebruiker komen ze dan tenminste écht snel.