Sla erop!

Herbert Blankesteijn

 

Officieel heet het TRA, Technology Related Anger. Zeg maar computerwoede. Mensen slaan erop als de computer weer eens tegenwerkt. Er circuleert een filmpje op internet van een man die zijn monitor van het bureau af slaat (http://www.htcomp.net/tbelding/). Zelf sla ik meestal met mijn vuist op het toetsenbord. Er zitten al de nodige barsten in. En ik bewaar kapotte muizen om tegen de muur te slingeren of om op te stampen.

 

Waar maak ik me kwaad om? Vooral om Internet Explorer, dat rotprogramma. Het verandert zijn eigen instellingen; instellingen waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden, laat staan hoe ik ze weer in orde krijg. Voorbeelden:

 

- Als ik een Favoriet aanklik, verschijnt de opgeroepen site in een nieuw IE-venster. Dat was vroeger niet, en nu wel. Waarom? Geen idee.

 

- Wil ik zelf een link in een nieuw venster openen (klik met de rechter muisknop), dan krijg ik de ene keer de nieuwe pagina compleet met alle frames, de andere keer vult één frame het hele venster.

 

- De omvang en de plek op het scherm van dat nieuwe venster zijn iedere keer een verrassing.

 

- Het onderdeel Geschiedenis was op een dag spontaan verdwenen. Nu is het weer terug, maar in een andere vorm. De indeling naar dagen en weken is weg.

 

- Sites in Geschiedenis zijn de ene keer wel offline te bekijken, de andere keer niet. Waarom dat zo is en in welke gevallen het wel werkt, is me een raadsel.

 

- Ik sla graag webpagina's op, en kies dan na 'Opslaan als' bij 'Opslaan als type' liefst voor 'alleen HTML', dus geen plaatjes en zo. Dat scheelt downloadtijd en schijfruimte. Bij de ene site levert dit bruikbare bestanden op en bij de andere niet.

 

Het is maar een greep. Raadsels, tijdverlies, ergernis. Iets of iemand zou honderd middeleeuwse stokslagen moeten krijgen.