De Ballastfactor

Herbert Blankesteijn

 

Ook een broertje dood aan webpagina's die langzaam verschijnen? Als nieuwsliefhebber begrijp ik niet waarom pagina's met een paar regels tekst stijf moeten staan van plaatjes, Javascript-trucs en dat soort dingen, waardoor ze tergend traag worden. Nieuws moet snel zijn, zeker op internet.

Onlang heb een onderzoekje gedaan. 21 sites heb ik bekeken, waaronder landelijke dagbladen, financiële media, internationale nieuwsorganisaties en computersites.

 

De zwaarste pagina's vind je door de bank genomen bij de computersites. Emerce en Computable zitten boven de 150 kB per pagina, Computable zelfs op 187 kB! Iemand met een snel modem moet daarvoor minimaal een halve minuut wachten. Dat is volstrekt belachelijk. CNN, BBC en New York Times hebben allemaal meer dan 100 kB, net als de financiële sites Financieel Dagblad en Business Nieuws Radio. De dagbladen zitten allemaal onder de 100 kB, met als kampioen de Volkskrant: net 25 kB. Hulde! De nummer 2 van de dagbladen, NRC Handelsblad, heeft meer dan het dubbele.

 

Hoeveel nieuws komt er mee met al die troep? Ik heb het totaal aantal kilobytes gedeeld door het aantal kilobytes tekst en kom zo tot wat ik noem de ballastfactor. Een ballastfactor onder de 10 komt niet voor! Voor elke kB nieuws krijg je dus minimaal 10 kB vormgeving. De winnaars zitten op een ballastfactor van 11, dat zijn Bloomberg en de New York Times. In Nederland winnen NRC en De Volkskrant, met een ballastfactor van 16. De Telegraaf heeft een ballastfactor van 233, u hoort het goed, 233 keer zoveel ballast als nieuws op de webpagina's van de Telegraaf. De nieuwssites kunnen dus tien tot tweehonderd keer zo snel. Weg met de franje!

 

Kijk hoe het zou moeten op http://snel.vinden.nl, een zoekmachine zonder opsmuk. Inderdaad razendsnel.