NIEUW! Software met minder mogelijkheden

Herbert Blankesteijn

 

Om omzet te blijven boeken, brengen softwarebedrijven met de regelmaat van de klok nieuwe versies uit van hun producten. Gewoonlijk gaat dit volgens het principe: meer is beter. Programma's krijgen meer mogelijkheden, meer instellingen en knopjes, en worden mooier ontworpen. De keerzijde hiervan is dat ze meer ruimte innemen op de harde schijf en in het werkgeheugen. Ze worden daardoor langzamer, tenzij de gebruiker weer een snellere computer aanschaft. Daarbij is het moeilijker te leren omgaan met een uitgebreid programma, en blijft software op deze manier duur.

 

Nieuwtjes verzinnen voor de volgende versie wordt voor een commerciële softwaremaker steeds lastiger. Bovendien bestaat voor de computeraar de verleiding van het kopiëren van dure programmatuur, en aan de andere kant de verleiding van gratis software die door hobbyprogrammeurs via internet wordt verspreid. Daarom hebben twee Nederlandse softwarebedrijven eind vorig jaar vrijwel tegelijkertijd een opmerkelijke stap gezet: het uitbrengen van vereenvoudigde, goedkopere versies van bestaande software. 'Nu met minder toeters en bellen,' is het nieuwe verkoopargument. Ook is deze actie te vergelijken met het uitbrengen van goedkope paperbacks door boekenuitgevers: nu het kapitaalkrachtige deel van de markt is afgeroomd, worden de armoedzaaiers bediend.

 

Verwarrend is dat beide series dezelfde naam hebben gekregen. Davilex heeft zijn bekende programma's Davi-Cash (boekhouden), Davi-Adres, Davi-Recept, enz. getransformeerd tot EasyCash, EasyAdres, EasyRecept, EasyTuin3D, EasyRoute en EasyMusic. Deze zijn via de gebruikelijke kanalen, zoals computerwinkels, te koop voor 20 gulden. Concurrent Easy Disc komt met Easy Financiën, Easy Adressen, Easy Recepten en dergelijke. Deze cd's zijn op het ogenblik voor 15 gulden te krijgen bij onder andere Blokker, V&D, Bruna, en AKO.

 

----Vanaf hier kader?

Een vergelijking met de volwassen versies maakt snel duidelijk wat de concrete voordelen zijn van versimpelde programmatuur. Tijdens de installatie van Davi-Recept worden vrachten geluidsbestanden, video (met Cas Spijkers) en plaatjes naar de harde schijf gekopieerd. Eén van de vele plaatjes blijkt niet goed op de cd-rom te staan, waardoor de installatieprocedure niet kan worden afgemaakt. De vergelijking tussen Davi-Recept en EasyRecept moet dus in eerste instantie beperkt blijven tot de constatering dat de eenvoudige versie succesvol werd geïnstalleerd en de volledige niet.

 

Davi-Adres stelt lastige vragen tijdens de installatieprocedure. Wilt u een koppeling met Word? (Geen idee wat dat inhoudt. Wat zijn de gevolgen als ik ja zeg, of nee? Kan ik dat ongedaan maken?) Of: wilt u het programma Davi-Alarm installeren dat waarschuwt voor verjaardagen? (Lijkt leuk maar betekent wel een extra icoon dat permanent op het scherm staat, extra geheugenbeslag, en gezeur aan je hoofd.) EasyAdres heeft al die gadgets niet. Geen vragen, een snelle installatieprocedure, en het programma beslaat op de harde schijf maar een kwart van de ruimte die de grote broer nodig heeft: 5 versus 20 MB.

----Tot hier?

 

Een blik op de mogelijkheden van de eenvoudige programma's leert dat de essentiële zaken daarin keurig aanwezig zijn, en vaak nog iets meer dan dat. In EasyRecept zit een database van bijna 600 recepten, die door de bezitter kan worden uitgebreid. Recepten kunnen worden gezocht op naam, categorie (voorgerecht, dessert, borrelhapje, …), land, seizoen en zelfs op kooktijd, calorische waarde of ingrediënten (wat kan ik doen met wat ik in huis heb?). Alleen de internettoepassingen, zoals het downloaden van een dagelijks recept, zijn weggelaten.

 

EasyAdres kent onderscheid tussen personen, huishoudens en bedrijven, en kan aan personen beroepen, titels en een status - zoals 'vriend' - toekennen. Er kan zelfs een foto van de contactpersoon in de database worden opgenomen. Er kunnen nieuwe categorieën zoals 'Collega's' of 'Dorpsgenoten' worden gedefinieerd, zodat dergelijke groepen in één keer een mailing kunnen ontvangen. EasyAdres print naar wens adresetiketten, kaarten of lijsten.

 

EasyMusic is bijna identiek aan Music Manager 2000. Davilex heeft blijkbaar grote moeite gehad om een vereenvoudigde versie te maken, want EasyMusic noemt zichzelf Music Manager 2000, kost evenveel tijd om te installeren, neemt evenveel harddiskruimte in beslag, en is ook op het scherm niet van het origineel te onderscheiden. Bij navraag blijkt dat alleen enkele ondergeschikte functies ontbreken, zoals het ontvangen van popnieuws via internet. De database van 300.000 cd's is identiek. Dan is twintig gulden geen geld.

 

EasyCash heeft een aantal rudimentaire boekhoudfuncties. Er kunnen negen rekeningen worden ingevoerd (bij Davi-Cash veel meer), en betalingen kunnen in het programma keurig worden geadministreerd met datum, bedrag, begunstigde en soort post (kleding, auto, kruidenierswaren, …). Er kunnen zelfs rapporten worden gemaakt, waarin de lotgevallen van een bepaalde post of rekening in een bepaalde periode worden berekend. Hoeveel stookkosten haden we vorig jaar? Wat kost de hond?

 

Wat je mist is bij EasyCash vrij belangrijk: een koppeling met telebankieren. In Davi-Cash kunnen betaalopdrachten worden geprepareerd die online worden uitgevoerd als het geprogrammeerde tijdstip daar is. Je moet je daarvoor wel bij het telebankiersysteem van je eigen bank aansluiten. Ook betalingen die via telebankieren binnenkomen kunnen door het boekhoudprogramma worden ingelezen, zodat ze niet hoeven worden overgetypt. Niets van dat alles in EasyCash. Maar wie toch niet telebankiert, mist daar uiteraard niets aan.

 

Hoe zit dat bij de overeenkomstige software in de serie van Easy Disc? Dit zijn curieuze programma's die zich aan allerlei Windows-conventies niet houden en waarbij ook andere gangbare zaken ontbreken. Zo is er geen menubalk boven in beeld. In plaats daarvan zijn er uitklapmenu's aan de zijkant. De indeling daarvan is niet conventioneel, zodat je als gebruiker lang moet zoeken naar bekende keuzes als 'Opslaan' en 'Afsluiten'. De programma's vertonen zich niet in de taakbalk onderaan het scherm, en het programmavenster kan niet schermvullend worden gemaakt. Een schermhandleiding ontbreekt of is niet te vinden, waardoor het knopje om te printen ook onvindbaar blijft. Een mogelijkheid om eerdere bestanden of bestanden uit soortgelijke programma's in te lezen, in de serie van Davilex meestal wel aanwezig, is ook spoorloos. Om die reden is een nauwgezette vergelijking van de mogelijkheden van concurrerende programma's niet erg zinvol. De software van Easy Disc is misschien vereenvoudigd, maar toch zo lastig in het gebruik dat ze niet is aan te bevelen.

 

De programmatuur van Davilex is gebruikersvriendelijk en heeft schermhandleidingen, maar er is bezuinigd op de ondersteuning. Davilex zegt, dat de Easy-serie te goedkoop is om te koppelen aan een telefonische helpdesk. Daarom gaat de nazorg niet verder dan een aantal vraag-antwoordcombinaties op de site van Davilex. Dus wie vaak hulp nodig heeft bij het leren gebruiken van een programma moet deze hulp ergens anders vandaan halen, of toch maar een duurdere versie nemen.

 

Davilex  hoopt met de goedkope serie nieuwe gebruikers te trekken die later doorgroeien naar de volwassen versies. Maar voor veel mensen zijn de simpele varianten zeker zo bruikbaar als de volledig opgetuigde, en is er geen enkele noodzaak voor iest ingewikkelders en duurders.