Software om cd's te maken

Herbert Blankesteijn

 

Wie een cd-recorder aanschaft, krijgt daar altijd 'gratis' software bij waarmee het apparaat vanaf het computerscherm kan worden bediend. Dat gaat in de vorm van koppelverkoop: bij een bepaald merk cd-brander wordt de software geleverd van een bedrijf waarmee het betreffende merk toevallig een overeenkomst heeft. (Met andere apparatuur zoals scanners en digitale camera's gaat het precies zo.)

 

Voor de leek is dat makkelijk, en de koper profiteert van de korting die de hardwaremaker heeft kunnen bedingen op de software.  Maar wie per se een bepaald merk cd-recorder wil, zit vast aan software die hij niet heeft gekozen. Of andersom, want je kunt ook liefhebber zijn van software van een bepaalde maker. In de doos van de cd-schrijver zit overigens een uitgeklede versie van een commerciëel softwarepakket. Er ontbreken onderdelen - dat heeft geholpen bij de korting, maar de kans bestaat dat je uiteindelijk toch een tamelijk duur volledig pakket verkiest. De zonzijde daarvan is dat alle opties dan weer open zijn. Wat is er zoals voor cd-brandersoftware te koop?

 

De voornaamste pakketten zijn Easy CD Creator, WinOnCD, Nero en Instant CD Wizard.  Standaardvoorziening bij dergelijke programma's is een mogelijkheid om muziek-cd's en cd-rom's te kopiëren. Ook het zelf samenstellen van een audio- of data-cd kan altijd. Op het computerscherm sleep je dan met de muis tracks, bestanden en mappen van de harde schijf naar het venster dat de beoogde cd symboliseert. Pas wanneer alle bestanden verzameld zijn, geeft de samensteller van de cd het commando 'branden maar'.

 

Vergeleken met het beschrijven van harde schijven en diskettes, heeft het branden van cd's een paar eigenaardigheden. Rewritables  of wisbare cd's zijn nagenoeg op dezelfde manier te gebruiken, zij het dat ze na 1000 keer wissen niet betrouwbaar meer zijn. Eenmalig beschrijfbare cd's (de goedkope, van ca f. 3,- per stuk), hebben het probleem dat een bestand dat er eenmaal op staat, niet kan worden gewist. En het toevoegen van bestanden op een eerder gemaakte (eenmalige) cd is alleen mogelijk als deze cd in 'sessies' wordt ingedeeld. Daarom heeft moderne software voor cd-recording een onderdeel dat deze beperking zoveel mogelijk omzeilt. Een cd kan daarmee toch beschreven en gewist worden net als een diskette of harddisk (zelfs vanuit bijvoorbeeld een tekstverwerker of tekenprogramma), behalve dat er nooit ruimte teruggewonnen kan worden. Een bestand kan dus onzichtbaar worden gemaakt, maar de ruimte die het innam is voorgoed verloren. Bij Easy CD Creator en WinOn CD heet dit DirectCD, bij Instant CD Wizard heet het InstantWrite. Omdat deze ingewikkelde programma's bij het starten van Windows moeten worden geladen, vertragen ze het opstarten van de computer nogal. Vraag u dus af of u aan deze voorziening behoefte heeft voordat u hem installeert.

 

Ook een subprogramma om hoezen voor doosjes te ontwerpen is standaard. Easy CD Creator heeft daarnaast een onderdeel om labels te printen die op een cd kunnen worden geplakt en levert er zelfs een plastic apparaatje bij om deze labels netjes te kunnen bevestigen. Easy CD Creator gaat in meer opzichten verder dan de concurrentie: er zit een snoertje in de doos om de stereo te verbinden met de geluidskaart van de pc. Daarmee wordt het mogelijk ook lp's, cassettes en radioprogramma's te digitaliseren en op cd te zetten. Er is software voor bewerking van opgenomen geluid, zoals het veranderen van de toonhoogte, het verwijderen van spetters uit een oude plaatopname, of juist het toevoegen van spetters als een opname oud moet lijken… Ook programma's voor het bewerken van foto's en videofragmenten zijn in Easy CD Creator opgenomen.

 

De concurrentie heeft nauwelijks iets wat Easy CD Creator niet heeft, of het moest zijn de mogelijkheid van Instant CD Wizard om een hele website op cd te zetten. Een duidelijke verdienste van Nero is dat dit één geïntegreerd programma is, terwijl Easy CD Creator een allegaartje is, waarvan elk onderdeel apart met de hand gestart moet worden. Verder zijn alle pakketten qua mogelijkheden tegen elkaar opgewassen: allemaal kunnen ze bijvoorbeeld reservekopiën maken en cd's waarvan de computer zo nodig kan opstarten, en allemaal - behalve Instant CD Wizard - kunnen ze mp3-muziekbestanden die van Internet zijn gedownload, rechtstreeks in muziek-cd's omzetten. Nero is daarbij het goedkoopst.

 

Easy CD Creator, f. 170,- www.adaptec.com

Instant CD Wizard, f. 400,- www.vob.de

Nero Burning Rom, f. 125,- www.ahead.com

WinOnCD, f. 220,- www.cequadrat.com