Schone pot
Herbert Blankesteijn
Om nieuwe koffie te kunnen
maken in het koffiezetapparaat moet de oude koffie weg en de pot omgespoeld.
Het eerste spoelwater is nog bruin. Is twee keer spoelen voldoende? Met hoeveel
water? Een microverhandeling over de
beste spoelstrategie.
Stel
er zit nog een halve milliliter koffie in de pot na het weggooien van de
koffie. Doe er 100 ml water bij - een kopje - en er is sprake van een
verdunning van 1 op 200. Na leeggooien blijft in de pot wederom een halve ml
aan druppels achter. Dit is water met 0.5 % koffie.
Met
evenveel water is een beter resultaat mogelijk. We beginnen van voren af aan,
en doen eerst de deciliter in tweeën. De pot spoelen met de eerste 50 ml, en
leeggooien. Resultaat: nog een halve ml water in de pot met 1% koffie. Nu de
rest van het water erbij: het restant wordt nogmaals met een factor 100
verdund. Na het ledigen resteert er een halve ml water met 0,01% koffie. Een 50
keer beter resultaat met dezelfde hoeveelheid water (en een dubbele
tijdsinvestering). Onnodig te zeggen dat het spoelen in nog meer etappes kan
worden uitgevoerd, en dat de koffiepot altijd schoner kan zonder dat u meer
water gebruikt. De waarde van uw tijd en die van het water bepalen hoe vaak u
spoelt.