Schone pot

Herbert Blankesteijn

 

Om nieuwe koffie te kunnen maken in het koffiezetapparaat moet de oude koffie weg en de pot omgespoeld. Het eerste spoelwater is nog bruin. Is twee keer spoelen voldoende? Met hoeveel water?  Een microverhandeling over de beste spoelstrategie.

 

Stel er zit nog een halve milliliter koffie in de pot na het weggooien van de koffie. Doe er 100 ml water bij - een kopje - en er is sprake van een verdunning van 1 op 200. Na leeggooien blijft in de pot wederom een halve ml aan druppels achter. Dit is water met 0.5 % koffie.

 

Met evenveel water is een beter resultaat mogelijk. We beginnen van voren af aan, en doen eerst de deciliter in tweeën. De pot spoelen met de eerste 50 ml, en leeggooien. Resultaat: nog een halve ml water in de pot met 1% koffie. Nu de rest van het water erbij: het restant wordt nogmaals met een factor 100 verdund. Na het ledigen resteert er een halve ml water met 0,01% koffie. Een 50 keer beter resultaat met dezelfde hoeveelheid water (en een dubbele tijdsinvestering). Onnodig te zeggen dat het spoelen in nog meer etappes kan worden uitgevoerd, en dat de koffiepot altijd schoner kan zonder dat u meer water gebruikt. De waarde van uw tijd en die van het water bepalen hoe vaak u spoelt.