De Taliban Blues

Herbert Blankesteijn

 

They hate the USA and what we stand for / So the Taliban's declaring it a holy war / But when our bombs begin to hit / The only thing they'll be declaring is 'Holy Shit!' / Hey Bin Laden, I've got them Taliban Blues'

 

De zelfgemaakte beeldgrapjes over Bin Laden gaan via e-mail makkelijk de wereld rond. Een inmiddels bekende is: Bin Laden met een pilsje tegen de achtergrond van de brandende torens. 'Zo, nu eerst een Bavaria.' Liedjes verspreiden zich minder snel dan plaatjes, maar ze zijn er wel. Op Internet heeft niemand een televisieprogramma of een platenmaatschappij nodig om zijn eigen composities bekend te maken. Wie met het programma KaZaA, een van de meest succesvolle alternatieven voor de muziekdienst Napster, zoekt naar termen als 'Bin Laden', 'Taliban' of 'Afghanistan' vindt tientallen liedjes en sketches en kan deze meteen downloaden.

 

Zo bloeien er honderd bloemen, maar er zitten weinig gave tussen. Er zijn bijvoorbeeld twee bewerkingen van 'The Candy Man'; in de ene zingt een meneer schaamteloos door het plaatje van Sammy Davis jr. heen, en de andere is gewoon vals. De geluidskwaliteit van het gebodene is wisselvallig en inhoudelijk valt op dat Osama Bin Laden en de Taliban steeds door elkaar worden gehaald. Van de 'Banana Boat Song' circuleren tenminste drie versies, alle muzikaal redelijk in orde maar zwak qua tekst. Driemaal de eerste regel:

 

Run Mr. Taliban, we know where you're hidin' - Air Force come and they flatten your home.

George Bush say that revenge come - Payback come and we drop the bomb.

Come Mr. Taliban, turn over Bin Laden - Daylight come and Kabul be gone.

 

Soms bevatten bestanden met verschillende namen identieke liedjes. Een van de versies van het Bananenlied komt voor onder de bestandsnamen 'Bin Laden boat song(dayo)' en 'Harry Bombyerassetsoff'. Een ander nummer, dat in het zoekvenster verschijnt als 'Fuck Bin Laden' blijkt niets anders te zijn dan In America van de Charlie Daniels Band, uit 1980. Proud to be an American van Lee Greenwood doet zich voor als 'Fuck Osama Bin Laden'.

 

Zowel met de gekopieerde als met de zelfgemaakte songs lijken de makers - meest Amerikanen - doende zichzelf en elkaar op te beuren. Bin Ladens dagen zijn geteld, daar is geen twijfel aan:

Osama Bin Laden, where you been a-hidin' / Is it in the mountains of Afghanistan / You might be having fun when you're shootin' off your guns /  but you'll change your tune when we blow you to the moon.

George Bush is de onbetwiste vader des vaderlands:

A president is here to protect our homes / He's a cowboy, on Air Force One he does right / And Bin Laden is wanted dead or alive.

 

De realiteitszin is ver te zoeken, en de zelfspot ook. Verbaal afreageren staat voorop. In sketches krijgt Bin Laden handgranaten en andere onvriendelijke attributen in zijn lichaamsopeningen gestopt. Liedjes die ondanks hun gewelddadige fantasieën geestig en met een snufje ironie beginnen, verliezen binnen twee minuten hun gevoel voor humor, en ontaarden in zoetsappig patriottisme.

I wanna barbecue Bin Laden / That's all I really wanna do / I wanna slice him up and fry him / and send his camel to the zoo eindigt met God, I thank you for your blessings / We pray you'll keep America true. En een bewerking van La Bamba, een vrolijk dansnummer met als voornaamste tekstregel I wanna bomb Osama (back to the Stone Age) wordt ontsierd door een wagonlading citaten uit toespraken van president Bush.

 

Gelukkig zijn er een paar echt leuke opnamen te vinden. FBI Attacks Taliban is een miniatuur hoorspel waarin een Taliban-telefonist een ultimatum krijgt van de FBI. Wanneer hij dit naast zich neerlegt, barste er een bombardement los van commerciële telefoontjes over aluminium kozijnen, creditcards, verzekeringen, tijdschriften en vakanties dat de arme telefonist volkomen krankzinnig maakt. In de sector liedjes is er 50 ways to get Bin Laden: Stab him in the back, Jack, Blow up the cave, Dave, Hit him with a bus, Gus, Hang him from a tree, Lee - en natuurlijk de Taliban Blues van John Valby, waaraan ook de eerste regels hierboven zijn ontleend.

 

He's got a beaver on his face, a dyper on his head / Before too much longer he's gonna be dead / And when he dies he might see God that's true / But he's gonna find out that God's a Jew / Hey Bin Laden, I've got them Taliban Blues.

 

evt. KADER:

Om KaZaA te gebruiken moet eerst de software worden gedownload en geïnstalleerd van www.kazaa.com. Het gebruik wijst zichzelf: men kan zoeken naar video, muziek en andere bestanden, op titel, uitvoerende en dergelijke. Gezocht wordt op de computers van gebruikers, en omdat er steeds andere online zijn is het resultaat telkens anders. KaZaA bevat 'spyware', wat inhoudt dat installeren van de software de gebruiker blootstelt aan het bespioneren van zijn gedrag op internet door de fabrikant. Downloaden van liedjes duurt met een modem minstens drie minuten per minuut muziek; soms ook veel langer. Door het succes heeft KaZaA de aandacht getrokken van de muziekindustrie, maar als de dienst verdwijnt staan er zo drie opvolgers klaar. Het uitwisselen van zelfgemaakte liedjes is legaal, maar van tevoren is niet te zien welke nummers vrij van rechten zijn.