Groot nieuws

Herbert Blankesteijn

 

Het is de nachtmerrie van een krant: groot nieuws dat zich voordoet tussen het ter perse gaan en de plof op de mat van de abonnee. Het overkwam alle avondbladen op dinsdag 11 september, en het overkwam veel weekbladen, waaronder Intermediair.

 

Wat er die week werd gepubliceerd door de 'getroffen' bladen maakt een surrealistische indruk. Omdat ik mijn column een week van tevoren moet schrijven, was me dat toen ik mijn vorige stuk schreef nog niet opgevallen en kan ik pas nu hierover beginnen.

 

'Tijdschriften pakken farmaciesector aan,' kopte NRC Handelsblad op 11 september. De invloed van pillengiganten op het medisch onderzoek gaat worden bestreden door de wetenschappelijke bladen waarin de resultaten worden gepubliceerd. Opmerkelijk nieuws, maar weinig lezers zullen hier op de fatale dinsdag belangstelling voor hebben gehad. Stáát er een keer wetenschap op de voorpagina, vergaat uitgerekend op die dag de Westerse wereld.

 

Soms lees je een kop onwillekeurig anders dan hij is bedoeld. Welk pechduiveltje heeft Intermediair twee weken geleden opgezadeld met de kop 'Dag droomhuis'? En Technisch Weekblad kon er ook wat van met 'Toren is niet te verzekeren'. Dat bleek te gaan over een schouwburgtoren in Hoorn, die op 10 april is ingestort. Volgens een TNO-onderzoek deugde de constructie niet, reden waarom de verzekering niet wil uitkeren. De aannemer, die een all-risk-verzekering had afgesloten (terzijde: de toren was dus wel degelijk verzekerd), meent dat ook zijn eigen fouten gedekt horen te zijn. Interessante zaak, maar nu even niet.

 

De kroon spande, voor zover ik heb kunnen nagaan, het veertiendaagse blad De Ingenieur. Hoofdredacteur Erwin van den Brink zal achteraf extra in zijn nopjes zijn geweest met zijn commentaar op 14 september. Daarin stelt hij dat een schurkenstaat zich de moeite van het afvuren van een ballistische raket kan besparen 'door een agent met een kofferatoombom in een lijnvliegtuig met geldig ticket naar de VS te laten vliegen om daar de boel op te blazen. (...) Het NMD (National Missile Defense, het raketschild - HB) is dus een Maginotlinie (...): bescherming tegen gedateerde wapens.'

 

Het is dat de terroristen juist gedateerde wapens hebben gebruikt en geen draagbare superexplosieven, anders zou je vermoedens krijgen van helderziendheid op de redactie van De Ingenieur. Pijnlijk is daarentegen een kritiekloos stuk elders in het blad over de plannen voor een 392 meter hoge toren in de Rotterdamse Parkhaven. De gelijkenissen met het WTC in New York zijn niet van de lucht: een stalen frame in de gevel, een liftenstelsel waarbij je moet overstappen om bij de  hoogste verdiepingen te komen, en toezicht op de plannen door Lera, zoals triomfantelijk wordt gesteld het bureau dat de constructie van het WTC heeft ontworpen. Benieuwd of het plan voor Parkhaven nu zonder wijzigingen wordt verwezenlijkt.

 

En benieuwd wat er in de wereld nog allemaal gebeurt voordat u dit te lezen krijgt.