Hi tech, low tech

Herbert Blankesteijn

 

Ze hadden geen zelfgemaakte nucleaire wapens nodig, al is het recept al jaren in openbare bronnen te vinden. Je kunt tenminste moeilijk aannemen dat ze een atoombom onmenselijk vonden. Nee, nucleaire wapens vonden ze te ingewikkeld, al hadden ze er misschien blauwdrukken voor. Een atoombom is groot, log en opvallend. Het afleveren is moeilijk en onzeker, of je dat nu per raket, vliegtuig of bestelwagen wilt doen.

 

Ze hebben geen plutonium of radioactief afval verspreid, al schijnt dat per kilo of per ton te koop te zijn in voormalige Oostbloklanden en Sovjetrepublieken. Vereist specialistische vakkennis en is daardoor met risico's omgeven. Je kunt je eigen nest bevuilen, en meer bruikbare mensen verliezen dan strikt noodzakelijk.

 

Ze hadden geen kloneren of genetische manipulatie nodig om gehoorzame, fanatieke commando's te kweken, tot alles bereid en in staat. Zoals bekend is hiervoor een kant-en-klare godsdienst verkrijgbaar. Om eerlijk te zijn, er zijn volop geschikte ideologieën, inclusief het Christendom en de in Europa uitgevonden bruine brulleer.

 

Ze hebben niet gestrooid met al dan niet genetisch gemanipuleerde ziektekiemen of zenuwgas. Allemaal onhandig, riskant en met een onzeker resultaat. Meer iets voor amateuristische sektes. Zelfs elektronische oorlogvoering hebben ze niet interessant gevonden, hoewel recente publikaties dit afschilderen als een heerlijke mogelijkheid voor leunstoelterroristen. Ik geloof dat de mondiale sport om computers van de regering van de VS te kraken de digitale veiligheid zeer heeft bevorderd. Je kunt niet meer ongezien de besturing van een vliegdekschip overnemen of een kernraket lanceren, en alle systemen hebben uiteraard backups.

 

Ook een terrorist weegt kosten en baten af. Dat een technische mogelijkheid bestaat, wil niet zeggen dat hij bruikbaar is. Als een terreurgroep ervoor kiest vier Amerikaanse vliegtuigen tegelijk te kapen, wisten ze blijkbaar niets makkelijkers en effectievers. Terwijl de president ferm naar outer space keek om raketten van 'schurkenstaten' weg te zappen, werden zijn eigen verkeersvliegtuigen als messen in zijn tere delen geplant. Een klassiek geval van blindstaren, van low tech wint van high tech. Geen Echelon, geen Carnivore helpt tegen mensen die gewoon bij de vliegschool om de hoek les nemen.

 

Een saillant detail is dat in de eerste 24 uur na de ramp internet waardeloos was als nieuwsmedium. Alle sites van kranten en omroepen waren onbereikbaar. Radio en tv, die niet onder de voet gelopen kunnen worden door belangstellenden, deden het perfect.

 

Hoe verklein je de kans dat er nog eens zoiets gebeurt? Imiteer de computerbeveiliging en benoem een aantal uitzonderlijk begaafde en betrouwbare figuren tot 'terrorist van staat'. In onderling concurrerende groepen en voorzien van ruime middelen moeten zij trachten 'aanslagen' te plegen. Wie daarin slaagt (vliegtuig vliegt rakelings langs WTC) wordt ruim beloond voor het aantonen van een gat in de beveiliging. Als het kosteneffectief wordt om daarbij hoogwaardige technologie te gebruiken, merken we dat vanzelf.