Upfuck

 

Al jaren hoop ik dat eens mijn computersysteem echt goed zal werken. Het is een bijna religieus idee: de heilsverwachting wordt keer op keer uitgesteld. De volgende versie, dát moet het worden…

 

Nu heb ik een nieuwe pc. Elk onderdeel is ruim bemeten; zo heb ik 256 MB werkgeheugen. Ik wilde namelijk experimenteren met een proefversie van Windows XP, dat op 25 oktober wordt geïntroduceerd. Tot nu toe had ik Windows 98.

 

Eerder heb ik verklaard dat de ‘productactivering’, waarbij elk exemplaar van Windows wordt gekoppeld aan een bepaalde pc, mij naar een ander besturingssysteem zou jagen. Ik vind betalen per persoon veel redelijker en eerlijker dan per pc; je werkt immers zelden op verschillende pc's tegelijk. Hoewel ik Linux als alternatief achter de hand houd, verwacht ik van Windows toch meer installatie- en gebruiksgemak. Uit opportunisme houd ik dus de deur naar Windows open.

 

Bovendien bevat Windows XP voor de consument een noviteit van belang. Niet een glimmende feature, maar stabiliteit. De berichten over het bedrijfssysteemWindows 2000 luiden dat dit eindelijk een fatsoenlijk besturingssysteem is, dat niet de hele tijd vastloopt. Windows Me, de opvolger van 98, doet dat  nog wel. XP is de opvolger annex samenvoeging van 2000 en Me, dus mijn hoop is daarop gevestigd.

 

Vol goede moed ben ik Windows XP (de bijna definitieve versie) gaan installeren. Allerlei programma’s, knopjes en hendeltjes bleken weer verplaatst, maar vooruit. De vormgeving vind ik niet zo geslaagd (te veel kleurtjes), maar daar kun je zelf het nodige aan doen. Helaas ben ik daar niet aan toegekomen. Ik kreeg namelijk mijn netwerk niet aan de praat. Het programma dat dit moest doen, faalde. Ik heb het ‘met de hand’ geprobeerd; tevergeefs. Volgens Microsoft had ik de nieuwe pc eerst met een oude Windows-versie in het netwerk kunnen opnemen. Dan was bij upgraden naar XP alles blijven werken.

 

Mijn nieuwe modem deed het ook niet. Omdat ik het netwerk nodig heb om bestanden van de oude pc naar de nieuwe te brengen, en internet evenmin kan missen, kon ik niet verder en heb ik Windows Me geinstalleerd. Sindsdien worstel ik met weigerachtige cd-brandersoftware, die het op een andere machine onder Windows 98 prima deed. Het is onwaarschijnlijk dat die het onder XP wél gedaan zou hebben. Honderden guldens besteden aan nieuwe software wil ik niet.

 

Dit vreet tijd. Moraal: upgrade is upfuck. Wat dit betreft kun je het beste na 25 oktober in één keer een systeem kopen met alles ingebouwd en de nieuwste software voorgeïnstalleerd, dan is de kans groot dat het werkt en heb je ook garantie. Behalve dan wat een eventueel netwerk betreft.

 

Voorlopig ligt mijn heilsverwachting bij Windows 98, nog verder terug dus. Dan werkt alles tenminste weer, op de nieuwe pc vreselijk snel, maar wel dagelijks crashend.