XPXPXPXP

Herbert Blankesteijn

 

Is illegaal kopiėren goed of slecht? Ethisch gesproken is het antwoord makkelijk: het hoort niet. Zakelijk ligt het ingewikkelder. In de affaire-Napster woedt een welles-nietes-strijd over de vraag of vrijelijk kopiėren goed is of slecht voor de verkoop van cd's.

 

Twintig jaar geleden was WordStar de populairste tekstverwerker - tot het een kopieerbeveiliging kreeg. De gebruikers lieten WordStar direct vallen ten gunste van WordPerfect, dat op zijn beurt het succes dankte aan het gemak waarmee je een kopietje kon maken. Particuliere gebruikers leerden er zo mee werken, en wilden het vervolgens op kantoor ook gebruiken. Zo was de werkgever genoodzaakt een licentie te nemen. Kassa in Utah.

 

Microsoft knokt juist tegen illegaal kopiėren. Ze hebben het recht; zeker in de zakenwereld mogen ze zich van mij uitleven. Daar moet tenslotte de winst vandaan komen.

 

Tot nu toe was het doodsimpel om de installatieschijven van Microsoft-software te kopiėren, of ze te gebruiken voor een zoveelste installatie. In de nieuwe versies van Windows en Office, genaamd XP, die nu in proefversies circuleren, wil Microsoft dit voorkomen. Nogmaals, dat recht hebben ze. Maar de manier waarop ze dat doen is fout. Iedere gebruiker zal zich moeten registreren. Als je niet registreert, houdt je kopie van Windows of Office uiteindelijk op met werken.

 

En dat is niet alles. Het nummer van je kopie van Windows XP of Office XP wordt gekoppeld aan een aantal onderdelen van je pc (aan de hand van serienummers). Je kunt daarna met dezelfde cd Windows of Office niet op een andere pc installeren.

 

Stel ik installeer Windows, en verbouw daarna mijn pc. Ik breid het geheugen uit, vervang de cd-romspeler, de modem, en de grafische kaart. Ik neem een andere muis, een andere printer, en voeg een webcam, een harde schijf en een cd-brander toe. De zip-drive gaat eruit; een EZ-drive komt en verdwijnt. Dit verzin ik niet, het is echt gebeurd. Een andere geluidskaart, scanner, printer, netwerkkaart, processor, toetsenbord, dat had ook nog gekund. Daarna, misschien wel daardóór, crasht Windows en moet ik opnieuw installeren. Wat zegt Microsoft dan bij registratie: Hee, u installeert Windows op een andere pc, dat mag niet! (Dit nog los van de mogelijkheid dat een herinstallatie niet eens kan, omdat dat maar een bepaald aantal keren per cd zal mogen. Dat is helemaal bij de wilde beesten af: een product dat zo slecht is dat je het elk jaar opnieuw moet installeren, en dan het aantal herinstallaties beperken.)

 

Nu verwacht ik in zo'n geval wel enige coulantie bij Microsoft, maar dat je daarvoor de helpdesk moet gaan bellen vind ik eigenlijk al te zot. Ik ben niet van plan te registreren. Ik doe dat nooit, omdat het alleen maar moeite en gezeur en spam oplevert, en omdat ik vind dat ik niet hoef te bewijzen dat ik een legale gebruiker ben.

 

Illegaal kopiėren is slecht. Maar als Microsoft in de definitieve versie van XP zijn klanten op deze manier meent te moeten benaderen, ga ik andere software gebruiken.