Smalband

Herbert Blankesteijn

 

Eind 1999 heb ik me op deze plaats druk gemaakt over het feit dat ik in mijn woonplaats geen snel internet kan krijgen. Nu, alweer anderhalf jaar later, is er nog steeds geen schijn van kans dat hier binnen afzienbare tijd internet via de kabel of ADSL komt - ook al stikt het in deze groeikern van de goed opgeleide, betrekkelijk jonge tweeverdieners met kinderen. De nieuwe marktpartij Bredband, die huizen op een eigen glasvezelnetwerk aansluit, richt zich op de grootste mensenconcentraties, mijdt dus wijken met voortuintjes en biedt mij ook geen soelaas.

 

Ach, hoe gaat dat, je past je aan. Het wordt een selectiecriterium bij het surfen. Een site die te 'zwaar' is in kilobytes, gaat op de zwarte lijst. De tekst loading, die duidt op een grote, nutteloze Flash-animatie? Klik, weg, we gaan ergens anders heen. Daarom lees ik computernieuws bij www.nu.nl/net en niet bij www.computable.nl. De nieuwsberichten zijn even groot, maar de pagina's waar ze staan zijn vier keer zo klein en kosten tien seconden per stuk in plaats van veertig. Als een pagina meldt dat ik iets moet downloaden om de pagina 'optimaal' te kunnen zien, zie ik ervan af. Dat kost me minuten. Dan maar niet optimaal, dan desnoods geen pagina. Mp3's downloaden doe ik niet; video bekijken ook niet.

 

Nu daagt er hulp uit onverwachte hoek. Minister van Boxtel gaat de aanleg van breedband bevorderen. Niet door geld op tafel te leggen (de goede man hééft niet eens geld) maar, nou ja, hij gaat het stimuleren.

 

Ben ik nu blij? Nee. In de eerste plaats ben ik geneigd steeds het tegenovergestelde te willen van wat Van Boxtel wil, sinds hij voorstander is van computerles aan peuters en kleuters. In de tweede plaats wil ik wel breedband voor mijzelf, maar niet voor anderen.

 

De kwestie is, dat breedband alleen een snelle verbinding inhoudt tussen consument en provider. Voorbij de provider verandert er niets; niet aan internet zelf, en aan drukbezochte sites evenmin. Als één persoon, ik bijvoorbeeld, een breedbandverbinding krijgt, betekent dat een grote sprong voorwaarts. Als iedereen in Nederland opeens breedband zou hebben en de illusie van muziek en video via internet zou gaan najagen, betekent dat de A2 op maandagochtend. Anders gezegd, je hebt niets aan een vierbaans verbinding van je voordeur naar de openbare weg, als daar niets anders te vinden is dan een karrespoor - tenzij de boodschappen door de leverancier daar al zijn neergezet, wat KPN deed tijdens de ADSL-proef met 'Snelnet '.

 

KPN heeft de snelheid van de ADSL-dienst beperkt tot een fractie van wat technisch mogelijk is, vanwege de kans op congestie. Hou dat tuinpad hobbelig, dat ontlast de straat. Zo wordt het begrijpelijk - al blijft het vervelend - dat de introductie van breedbandig internet wordt getraineerd. De bandbreedt van internet als geheel neemt heus wel toe, maar de ketting is zo sterk als de zwakste schakel, en we kunnen pas allemaal aan de breedband als internet zo ver is.