Archeopatholoog

Herbert Blankesteijn

 

Intermediair, 15 maart: Shakespeare ging zich mogelijk te buiten aan cocaïne. Er zijn sporen van de drug gevonden op pijpfragmenten uit zijn huis en ook zijn oevre bevat corpus delicti: onder andere de termen compounds strange en noted weed uit sonnet 76.

 

Vast. Pijpscherven in het huis van Shakespeare in Stratford-upon-Avon, wie kan die in de afgelopen vierhonderd jaar gebruikt en daar achtergelaten hebben behalve De Bard Zelf? Ook het feit dat bepaalde woorden in zijn oeuvre voorkomen, is veelzeggend. Toevallig bezit ik een antieke cd-rom (1992) met het verzamelde werk van de grote dichter. Ik heb het schijfje opgegraven, ben naar woorden gaan zoeken en de resultaten zijn schokkend.

 

Woorden die met druggebruik kunnen worden geassocieerd zijn rijk vertegenwoordigd.  Behalve weed (19 keer) en compound (20) vind ik horse (115 keer),  joint (19), needle (10), pot (11), shot (41) en snow (35). Het kan geen toeval zijn dat het zoekprogramma telkens vastliep als ik het woord blow intikte. Verontrustend is de hoge frequentie van andere woorden met een dubieuze betekenis, zoals drink (97), steal (71) en sex (18). Verder blijkt dat van alle woorden die ik blind uit het Engelse woordenboek prikte, ongeveer tweederde door Shakespeare is gebruikt. Dat suggereert dat hij maar wat deed, wat weer klopt met druggebruik. Shakespeare is hiermee ontmaskerd als een van de grootste oplichters sinds het begin van de jaartelling.

 

Ach gut, onderzoekers doen hun stinkende best om ziekelijke afwijkingen te vinden bij dode helden. Wat is er niet afgeëmmerd over de vraag of Vincent van Gogh scheel was, kleurenblind, astigmatisch, behept met staar of gewoon gestoord?

 

Het is niet eens nodig dat het slachtoffer heeft bestáán. Volgens een 'onderzoek' van een kleine twintig jaar geleden leed Goliath aan meervoudige endocriene neoplasie. Een Amerikaans doktersechtpaar had dat bepaald na bijbelstudie. Deze ziekte leidt tot reuzengroei en gezwellen. De laatste zouden Goliaths conditie en gezichtsvermogen hebben aangetast, en hem een zwakke plek op het voorhoofd hebben bezorgd. Dat Goliath onverslaanbaar was en geen bijziende slungel, zagen de onderzoekers in hun enthousiasme over het hoofd. Hun volgende project zou Simson betreffen, en de vraag waarom hij zijn kracht verloor. Nooit meer iets van gehoord.

 

Waarom Simson zo gevreesd was, weten we inmiddels wel, dank zij E. Altschuler van de universiteit van Californië. Hij had Antisociale Persoonlijkheidsstoornis (ASPD). Daarvoor moet je minstens drie van een aantal eigenschappen hebben: vechtlust, roekeloosheid, impulsiviteit, gebrek aan zowel normbesef als inlevingsvermogen. Allemaal van toepassing op Simson, die maar raak moordde en daar niet mee zat. Moeilijk opvoedbaar en leugenachtig schijnt Simson ook te zijn geweest, in overeenstemming met de ASPD-hypothese. Hij loog als kind tegen zijn ouders, stal, stichtte brand, koeieneerde andere kinderen en kwelde dieren.

 

Jammer alleen dat Altschuler niet uitlegt waarin Simson verschilde van de eerste de beste hedendaagse hooligan, en evenmin hoe Simson zo sterk kwam. Gelukkig kan een kind bedenken waardoor hij zijn kracht verspeelde: toen Delila zijn haar had afgeknipt, liep de geweldenaar een neusverkoudheid op.