Schijnheilig

Herbert Blankesteijn

 

Het Kournikovavirus kwam uit een virusgenerator: een gebruikersvriendelijk Windowsprogramma waarin je op een paar knopjes kunt klikken en hup, het virus rolt eruit. De 'maker' van het Kournikovavirus  is net zozeer de maker van dat virus als u de maker bent van een kop koffie uit de automaat ('Wat kun jij lekkere koffie halen!'). Aan hem maken we geen woorden meer vuil.

 

Interessanter is de 18-jarige Argentijnse maker van de virusgenerator. In het klassement van mallotige pseudoniemen scoort hij hoog met [K]alamar - inclusief de vierkante haken. Deze jongen zou een goed figuur slaan op de afdeling automatisering van de gemeente Sneek. Een programma schrijven dat mensen zonder computerkennis virussen laat maken (zelfs ik kan het nu) is een prestatie. Al is hierop wel wat af te dingen. Virusgeneratoren bestaan allang; het idee is verre van nieuw. [K]alamar programmeert in Visual Basic, het Engels onder de computertalen en geen taal met status onder programmeurs. [K]alamar zelf roept ergens in zijn malicieuze programma uit: 'Visual Basic is too easy!'

 

Tijdens de Kournikovazaak haalde [K]alamar het programma van zijn website, op advies van vrienden en omdat hij niet het onderwerp van gesprek wilde zijn. Verstandig aan de ene kant, aan de andere kant zinloos omdat het programma elders op internet verkrijgbaar bleef. Intussen is dat kleine beetje verstand hem ontglipt, want hij heeft zojuist een nieuwe versie gepubliceerd. Virussen die hiermee worden gemaakt, lopen minder kans te worden ontdekt door de gangbare antivirussoftware. [K]alamar maakt trots bekend dat vier belangrijke antivirusprogramma's de nieuwe virussen niet signaleren. Zelf heb ik de nieuwe generator gedownload en waar de vorige versie mijn McAfee in rep en roer bracht, leidde het downloaden van de nieuwe niet tot alarmsignalen.

 

Net als in eerdere versies, en net als andere makers van virusgeneratoren, wijst [K]alamar de verantwoordelijkheid af voor schade door virussen uit zijn programma. Hier heb ik moeite mee. Computergebruikers die zo stom zijn om zomaar op elk attachment te klikken lach ik net als [K]alamar hartelijk uit, maar zo makkelijk kan hij zich er niet vanaf maken. Een mes kun je nog gebruiken om brood mee te smeren, en een vuurwapen om je te verdedigen. Met een virusgenerator kun je uitsluitend virussen maken, die niets kunnen behalve computers in het ongerede brengen. In Nederland is het verspreiden van software met deze bedoeling strafbaar volgens de Wet Computercriminaliteit.

 

Het toppunt van schijnheiligheid bereiken de schrijvers van virusgeneratoren als ze stellen - wat ze vrijwel allemaal doen - dat hun software een 'educatief' doel dient: je zou ervan kunnen leren. Wat een huichelarij. Alsof je van koffie halen uit een automaat iets leert over koffie. Leer mensen dan Visual Basic - maar nee, een virusgenerator maakt dat juist onnodig.

 

Het zou bedrijven en instanties sieren als ze bekende makers van virussen en virusgeneratoren besmet verklaarden, zodat deze voor bijvoorbeeld een periode van tien jaar geen IT-gerelateerd werk zouden kunnen krijgen. Tegenover de lokroep van de publiciteit mag best een beetje afschrikking staan.