Het Isidoor-icoon

Herbert Blankesteijn

 

En de herauten van de nieuwsmedia deden kond dat Sint Isidoor van Sevilla was genomineerd als beschermheilige aller internetgebruikers. Deswegen logde ik terstond in op de server van het Koninkrijk, hem zoekende in het venster van mijn Direct Messaging-programma. En voorwaar, ik zag hem, waarlijk een aspirant-schutspatroon.

 

-Heeft u tijd voor een vraaggesprekje?

-Kunt u niet wachten? Ik heb het druk. Komende St. Juttemis is er een online persbriefing. Dan zullen uw vragen worden gehoord.

-Dan schrijf ik dat u heeft geweigerd.

-Pfff… Verdomde bereikbaarheid. Excuse my French. Vooruit, snel dan.

-Vorige week was uw nominatie in het nieuws. Maar volgens sommige berichten bent u twee jaar geleden genomineerd, en volgens andere bent u al twee jaar schutspatroon.

-Wel, laat ik het erop houden dat ik beschikbaar ben.

-Hoe ervaart u die onzekerheid?

-Ik verkeer al 1365 jaar in de grootst mogelijke zekerheid.

-Da's waar, u bent dood. Hoe staat het eigenlijk met uw computervaardigheden?

-Ach weet u, je kunt mensen steunen zonder ze te overtreffen. Maar op advies van Zijne Heiligheid heb ik inmiddels wel een computercursus gevolgd.

-In uw geschriften heeft u zich vaak uitgesproken over de waarde van lezen en van gebed, waarbij u beide goed, maar het gebed superieur achtte. Hoe waardeert u de multimedia?

-Het Woord van God is, behalve in de Schrift, van oudsher vervat in andere media dan die van internet. Evengoed kunnen mensen de digitale media vroom gebruiken, maar velen zullen dat niet op eigen kracht kunnen.

-Wat denkt u eigenlijk voor internetgebruikers te kunnen betekenen?

-Mensen hebben sturing nodig, een herderlijke hand…

-U gaat toch niet beginnen over seks, racisme en geweld he? Daar hebben we allang software voor.

-Wel, mensen kunnen onzeker zijn, zoekende…

-We hebben helpdesks, search engines…

-Ik vind het zeer ongepast dat u mij in de rede valt. Luister, we moeten elkaar geen mietje noemen. Het is bekend, en hogerhand vindt het een probleem, dat mensen achter de pc zondige gedachten koesteren - seks inderdaad - en godslasterlijke taal bezigen, bijvoorbeeld als de computer kapot gaat of als het internet niet snel genoeg hun - al dan niet zondige - verlangens vervult. Mijn benoeming moet een alternatief bieden.

-Wat wilt u concreet gaan doen?

-Ik bepleit dat alle websites (gelijke monniken gelijke kappen) worden voorzien van een Isidoor-icoon dat toegang geeft tot een of andere vorm van stichting. De blauwe schermen van Windows kunnen worden uitgebreid met Bijbelcitaten. Er moet altijd een uitweg zijn uit zonde en toegang tot heil. Daarvan ben ik de provider, haha.

-Kent u de kreet Plug & Pray?

-Nu u het zegt, dozen met onderdelen kunnen worden bedrukt met gebedsteksten. Goed idee. U ziet, er is genoeg waarvoor ik me kan inzetten.

-Ambieerde u deze positie eigenlijk?

-Moet u horen… vacatures zijn zeldzaam in dit vak. Maar het is een heel mooie functie.