Prachtige tijden

Herbert Blankesteijn

 

Het zijn prachtige tijden om te werken in de IT. Wat moet er niet allemaal nog ontwikkeld worden: telewerken, IT-toepassingen in de auto, mobiel internet. De vraag naar hardwareonderdelen is onverzadigbaar. Met Windows XP is er eindelijk een stabiel én populair platform voor kantoorwerk, spellen en videomontage. Hele volksstammen hebben behoefte aan cursussen. Het bestrijden van virussen en andere hack-activiteiten kan een levensdoel op zichzelf zijn. De wereld ligt voor je open, overal kan grof geld worden verdiend.

 

Of, ahum, is dat nou wel zo? Om met XP te beginnen; daar ben ik als een kind zo blij mee, maar de enige belangrijke feature is wat mij betreft de stabiliteit. Om een greep te doen uit de software die ik gebruik: Office 97, Eudora 4.3 (2000), WS_FTP 4.50 (1997), FreeAgent 1.21 (1999), Winamp 1.55 (1997), MusicMatch 2.46 (1998), CoolEdit Pro 1.1 (1998), WinZip 7.0 (1998), Easy CD Creator 4 (1999). Allemaal software die uitstekend blijft voldoen, behalve Easy CD Creator, die onder XP niet meer werkt. Als het om spelletjes gaat prefereer ik ouderwetse arcade-games als Arkanoid, Tetris, Pacman en digitale flipperkasten, omdat het zogenaamde realisme van 3D-avonturenspellen meer tegenvalt naarmate het de werkelijkheid dichter benadert.

 

Het is een beeld dat nog niet iedereen even goed in de gaten heeft: de tijd van de grote revoluties zoals Het Tekstverwerken, De Database, Het Internet en De Game is voorbij. Nieuwtjes op computergebied worden steeds obscuurder en zijn voor steeds minder mensen werkelijk interessant. Videomonteren of videoconfereren doet een normaal mens niet, en online aan elkaars desktop zitten - een van de snufjes uit XP - is alleen voor een heel beperkte techneutengroep iets geweldigs. Spraakherkenning is voor kantoor volkomen oninteressant - typen is sneller en voor de omgeving minder storend - en over geurcomputing wil ik het niet eens hebben.

 

De internetboom is afgelopen. Nu blijkt de hele Nieuw Economie een rekenfoutje. 'Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics heeft de cijfers met betrekking tot de groei van de arbeidsproductiviteit in de jaren 1995 tot en met 2000 herzien,' schrijft Automatisering Gids. Bij nader inzien waren de groeicijfers niet zo hoog dat dit aan IT moet worden toegeschreven. We zijn dus weer terug bij de produktiviteitsparadox: de groei in de arbeidsproduktiviteit is niet significant hoger dan hij zonder IT zou zijn geweest.

 

Anders gezegd: alles wat bedrijven verdienen of uitsparen dank zij IT zijn ze altijd meteen weer kwijt aan de kosten van IT. Anders gezegd: een IT-er maakt zich nooit overbodig.

 

Het zijn altijd prachtige tijden om te werken in de IT.