Bedenkingen bij Windows XP

Herbert Blankesteijn

 

Windows XP is nu een maand op de marktIk heb het vooraf twee maanden mogen testen, was er zeer over te spreken - vooral over de stabiliteit - en heb er kritisch doch positief over geschreven in verschillende bladen.

 

Als eenzaam journalist doe je wat je kunt, maar ik heb duidelijk niet genoeg gedaan. Na de lancering op 25 oktober raakte ik in het bezit van meer XP-cd's (één cd op verschillende pc's installeren gaat niet meer zomaar) en vond ik het door mijn eigen enthousiasme gerechtvaardigd om voor twee andere pc's geheugen bij te kopen zodat deze ook XP zouden kunnen draaien. Ik blijk nu een aantal problemen flink te hebben onderschat.

 

Sommige programma's zullen onder XP niet werken. Dat wist ik, en dat heb ik geschreven. Zo functioneerden bij  mij Easy Cd Creator, Norton Antivirus en de firewall ZoneAlarm niet meer. Dat bleek oplosbaar: XP heeft een eigen brandprogramma, voor Norton vond ik een aangepaste driver, en van ZoneAlarm een gratis XP-compatibele versie.

 

Huiskamervraag 1: Mag ik uw avonturen met Windows XP?

 

Voor de computer van mijn vriendin heb ik de Upgrade Advisor gebruikt - een programma op de XP-cd dat je pc doorlicht op zoek naar mogelijke problemen bij de overstap. Er waren wat meldingen, maar niets onoverkomelijks, zo leek het. Viruscanner aangepast, ZoneAlarm ververst, niets aan de hand.

 

Tot de volgende dag de zoon van mijn vriendin begon te piepen. Zijn spelletjes werkten niet meer. Ik begaf me, zoals duizend keer eerder, mopperend naar zolder. Meestal ligt er dan een boek op het toetsenbord of is de connector van de monitor losgeraakt of zoiets.

 

Het was veel erger. Niet één van de beschikbare spelletjes was aan de praat te krijgen. Roller Coaster Tycoon, Age of Empires, Midtown Madness, DX-Ball, Settlers, Knights and Merchants, Total Annihilation, ... De Upgrade Advisor had hier niet voor gewaarschuwd. Terwijl de kantoorsoftware op dezelfde pc het wel deed. DX-ball, het enige spel dat mij interesseert, werkte prima onder XP op mijn eigen pc. In de meeste gevallen leidde elke poging een spel te starten tot het op zwart schieten van het systeem, een standby-achtige toestand, waar het alleen maar uit te krijgen was door een reset. Tot zover de stabiliteit van Windows XP. Het deed me sterk denken aan de opmerkingen van een bevriende hacker, dat XP stond voor eXtra Problems, vanwege het feit dat de beeldschermaansturing was ondergebracht op kernelniveau. Dit zijn zaken die mij boven de pet gaan, maar dat doen ze Microsoft ook, want ik heb over het probleem al meer dan drie weken niets gehoord nadat ik ze van alle gevraagde informatie heb voorzien.

 

Huiskamervraag 2: Wie kan dit probleem verklaren?

 

Werkelijk mysterieus is het verhaal van mijn netwerk. Ik heb Windows XP op een tweede pc op mijn netwerk gezet, en een Windows 98-pc behandeld met het programma Netsetup van de XP-cd. Zo moet je zonder moeite of kennis een functionerend netwerk kunnen krijgen. Het werkt, maar tot mijn verbijstering proberen beide pc's die zo aan mijn XP-netwerk zijn toegevoegd sindsdien voortdurend ongevraagd op internet te komen via de modem van mijn centrale pc. Ook als er geen enkel programma actief is. De modem uitzetten is het enige wat helpt. Ondanks beloftes heeft MS mij niet kunnen uitleggen hoe dit komt, wat voor informatie er zo wordt verstuurd of hoe dit valt uit te zetten.

 

Huiskamervraag 3: Wie kent dit verschijnsel?

 

Het gebruik van ZoneAlarm in combinatie met XP en internet is ook een heel avontuur. Handenvol programma's die ik niet ken vragen om internettoegang of zelfs om 'server rights'. Er zijn meer pogingen tot uitbraak dan tot inbraak. Wil je niet voortdurend hoeven klikken, dan moet je al deze onderdelen hun zin geven zonder dat je weet waar het goed voor is. Waarschijnlijk zijn het al deze aanvragen die ervoor zorgen dat ZoneAlarm het systeem bij opstarten een of twee minuten in de zandloperstand houdt. Ik heb ZoneAlarm daarom moeten deïnstalleren maar om nou te zeggen dat ik vertrouwen heb in de ingebouwde firewall van XP - nee. Daarvoor is mijn vertrouwen in Windows XP al veel te ver ondermijnd.

 

Huiskamervraag 4: Hoe zijn verder de ervaringen met XP?