Kop- en schotelverkoop

Herbert Blankesteijn

 

Het bericht dat onze Arabische lijfzender Al Jazeera bij Casema in het pakket voor digitale televisie zou komen, bracht me ertoe af te stemmen op het servicekanaal van dit kabelbedrijf. Ik hoef alleen maar over te schrijven wat ik daar zie, voor een verbazingwekkend verhaal.

 

Wie bij Casema digitale televisie wil, met allerlei exotische zenders en mogelijkheden om films per stuk te bestellen, begint met een 'startpakket.' Dit bevat behalve het noodzakelijke opzetkastje en een programmablad alvast vijf zenders, drie radio en twee tv, waaronder het Italiaanse Rai Uno. Daarvoor betaal je dan fl. 12,50 per maand. Overige zenders worden verkocht per 'themapakket' van 5,95 per maand. Er is een pakket voor 'Cultuur', een voor 'Entertainment', een voor 'Familie' en een voor 'Informatie'.

 

Huiskamervraag 1: Is er ergens iemand die op aanbod in deze vorm zit te wachten?

 

Het fenomeen themapakket is een gelikt marketingidee. Men gaat ervan uit dat ik óf in informatie ben geïnteresseerd, óf in cultuur, óf in entertainment. Of misschien hopen ze juist dat ik breed georiënteerd en kieskeurig ben, want als ik uitsluitend belangstelling heb voor Cartoon Network en het Playboy-kanaal, dan moet ik twee hele pakketten nemen met samen 13 zenders! Dan krijg ik ook onzin als the Travel Channel, the Landscape Channel en MTV-2 (terwijl ik al drie popzenders heb) en, wat erger is, ik betaal er ook voor.

 

Huiskamervraag 2: Is er ergens iemand die op aanbod in deze vorm zit te wachten?

 

Aan Rai Uno en die andere vier valt al helemaal niet te ontkomen. Als ik Chinees ben en TVBS wil ontvangen, betaal ik voor deze ene zender (het kán dus wel) fl 57,45 per maand plus 12,50 voor het startpakket met die mallotige Italianen. Schaamteloze koppelverkoop, een andere kwalificatie schiet me niet te binnen. Of is Rai Uno een eerste levensbehoefte voor de Nederlander?

 

Huiskamervraag 3: Is er ergens iemand die op aanbod in deze vorm zit te wachten?

 

Omdat nergens melding werd gemaakt van Al Jazeera, moet ik het verhaal uitbreiden met de resultaten van een telefoontje naar de informatielijn van Casema. Het komt erop neer dat je Al Jazeera alleen te zien krijgt wanneer je je op alle vier de themakanalen abonneert. Dan ben je fl. 36,30 per maand verder voor 25 zenders. Iedereen heeft een andere belangstelling, maar juist daarom staat het vast dat iedereen maar een paar van deze zenders de moeite waard vindt.

 

Huiskamervraag 4: Is er ergens iemand die op aanbod in deze vorm zit te wachten?

 

Dit is te belachelijk voor woorden. In het digitale tijdperk hoor je te kunnen kiezen, elke zender, liefst zelfs elk programma apart. Wat Casema biedt is een karikatuur van een keuze. Het is onbegrijpelijk hoezeer kabelmaatschappijen hun best doen hun sterke punten te verkwanselen. Eerst hebben ze van internet via de kabel een fuik gemaakt waarin je je moet overgeven aan één provider, namelijk de kabelmaatschappij zelf, die er niet zelden een puinhoop van maakt - zodat ieder weldenkend mens wacht op ADSL. En nu blijkt vrijwel elk detail in het digitale tv-aanbod van Casema een reden te zijn om het te gaan proberen met een mooie satellietschotel. Ik kan haast niet wachten.

 

Deze column verschijnt ook in het weekblad Intermediair.