De woede voorbij

Herbert Blankesteijn

 

Het was weer tijd voor een onderzoekje over computerwoede. Een bureau genaamd NOP Omnibus was aan de beurt, en de nieuwsdienst Ananova kwam met het berichtje. 61% van de volwassen internetters heeft aanvallen van razernij achter de pc. De grootste ergernis uit het onderzoek van NOP Omnibus betreft webpagina's die weigeren te verschijnen. Driekwart van de respondenten zegt, tot mijn verbazing, dat ze in zo'n geval koffie gaan drinken. 40% van die 61, dus een kwart van alle internetters, vloekt wel eens op zijn computer, en er zijn er - percentages gaf Ananova niet - die kankeren op partner of hond, en die de pc slaan. Die dingen begrijp ik beter. Zie mijn eerdere bijdragen [RSI door slechte software] en [De computer als stierenvechter].

 

Zelf hoef ik nooit meer toetsenborden aan gort te slaan, geen muizen meer te vertrappen en geen beeldschermen te versplinteren. Ik heb het computergeluk gevonden. Al mijn ergernissen zijn opgelost.

 

Weigerachtige muizen waren mijn eerste stenen des aanstoots, op de Atari ST al. De  muispijl reageert pas na schudden, verplaatsen van de muis, of schoonmaken. Ik ben nu kieskeurig als het om muismatten gaat. Deze moeten van stof zijn, of de vorm hebben van een blocnote, zodat je elke week een schoon oppervlak kunt nemen. De stoffen exemplaren worden op den duur te vies. Laatst heb ik voor het eerst een muismat in de was gedaan. Ze worden er niet mooier van, maar zijn weer een tijdje te gebruiken.

 

Microsoft en Logitech brengen intussen optische muizen op de markt, zonder wieltje dus onafhankelijk van de ondergrond. Geweldig! Weg met touchpads, trackballs, pookjes en noem maar op. De muis, ondanks zijn gebreken toch altijd het handigste aanwijsapparaat, is nu volmaakt. (Van Microsoft heb ik een draadloos exemplaar en van Logitech een die bibbert als je klikbare objecten op het scherm tegenkomt. Alles kan tegenwoordig.)

 

Huiskamervraag 1: Wat is het beste aanwijsapparaat?

 

Een andere voorname oorzaak voor mijn computerwoede was het vastlopen van de pc, en dan vooral wanneer ik weer eens dertig browserschermen open had. Windows XP en Internet Explorer 6 hebben hier korte metten mee gemaakt - al kan het zijn dat het ruimere werkgeheugen van mijn nieuwe pc en de ander manier waarop ik het wisselbestand beheer ook van invloed zijn geweest. Surfen gaat veel sneller, alsof ik een nieuwe modem heb. Wat ik ook installeer en multitask, crashen lukt niet meer. De bevroren schermen zijn als bron van irritatie verleden tijd. Lang leve XP, lang leve de vooruitgang der techniek.

 

Huiskamervraag 2: Surft XP/IE 6 inderdaad sneller?

 

Het derde en laatste probleem dat mij met servies kon doen gooien was het inloggen. Zie hiervoor de alweer stoffige bijdrage [Niets], hiernaast. Inloggen was bij mij een loterij. De laatste tijd mislukte meer dan de helft van de pogingen. Het lag niet aan de providers, want bij negen verschillende providers was het hetzelfde. Het lag niet aan mijn computer, want met twee verschillende pc's (notebook en bureau) en twee verschillende modems (winmodem en extern serieel) was het even erg. Het was zo'n probleem waarvan ik de hoop had verloren dat het ooit zou worden ontraadseld. Ik hoopte op een dag ADSL te kunnen krijgen, of desnoods internet via de kabel, om zo van de ellende af te zijn. Maar Casema en KPN leggen zorgvuldig hun brede banden in een wijde boog om mijn woonplaats heen.

 

In mijn wanhoop - het is niet leuk om in deze moderne tijd vijf minuten bezig te zijn om één mailtje de deur uit te krijgen - kreeg ik van de week opeens een ingeving. Zou mijn telefooncentrale moeite hebben, door afstand of zo, met 56k modems? Ik heb een oud 33k6 modem opgegraven, en kan mijn geluk niet op. Inloggen gaat zeker drie keer zo snel en het gaat nooit meer mis; het surfen gaat wat trager maar dat valt alleszins mee.

 

Huiskamervraag 3: Wie heeft dezelfde ervaring met 56k, en wie kan dit verklaren?

 

Adieu razernij, welkom 33k6, lang leve de vooruitgang.