Wie wil er nou video monteren?

Herbert Blankesteijn

 

Vier jaar geleden dacht ik dat het vanzelf zou gaan. De diskdrive, de grafische kaart, de harde schijf, de geluidskaart en de cd-romspeler waren standaard computeronderdelen geworden. De modem ging ze achterna. Wat zou volgen? Na geluid kwam beeld. Dus worden het uitbreidingskaarten voor video en televisie. Dacht ik.

 

Apple en Compaq bijvoorbeeld dachten dit met mij. Ze introduceerden computers met televisiekaart (Apple) of machines met in- en uitvoermogelijkheid voor video, compleet met software om video gecomprimeerd te mailen (Compaq).

 

Het is niet aangeslagen. Waarom niet? Omdat de computers te langzaam waren, zou je kunnen denken, omdat de compressietechnieken niet ver genoeg waren, en omdat de manier om video in de pc te krijgen te omslachtig was.

 

Daarom proberen 'ze' het nu weer, ditmaal onder aanvoering van Microsoft, dat software voor videomontage, het mailen van video, en het branden van bewegend beeld op cd, in Windows heeft verwerkt. Eerst aarzelend in Windows Me (nog geen cd-brandsoftware bijvoorbeeld), en straks op volle kracht in Windows XP. De nieuwe processors, geheugens, schijven en software moeten bezig gehouden worden, denken ze in Redmond.

 

De sterren staan inderdaad gunstiger. Pc's zijn veel sneller geworden, de harde schijven vrijwel oneindig groot. De FireWire standaard, ook wel bekend als iLink of IEEE 1394, zorgt voor eenvoudig overpompen van de beelden van de camera naar de pc. De software is makkelijker, de installatie van hardware (als die al nodig is) ook, en de Mpeg-compressie zorgt voor goede kwaliteit bij een redelijke bestandsomvang.

 

Huiskamervraag 1: Gaat video op de pc het nu maken?

 

Gaat video het nu dus maken? Nee hoor. Er ontbreekt nog een heleboel. Want als je hebt gemonteerd, wat moet je dan met dat materiaal? Mailen naar iemand? Bijna iedereen zit nog aan een modem. Ze zien je aankomen, met 5 MB voor enkele tientallen seconden video. Op cd schrijven? Wie is er nou vertrouwd met het afspelen van een video-cd op de computer? Een dvd-speler heeft nog bijna niemand, laat staan een dvd-schrijver. Wat je eigenlijk zou willen, een gemonteerde video terugschrijven naar de camera of op een VHS-tape zetten, kan meestal niet. Je moet daarvoor óf een camera hebben die geschikt is om te werken als recorder, en die zijn zeldzaam en duur, óf een grafische kaart met tv-out plus een VHS-recorder in de buurt van de pc.

 

De beperkende factoren zijn fundamenteler dan wat software of een te trage Pentium. Video is gewoon ingewikkeld. Je moet met die camera overweg kunnen, met de snoertjes naar de pc, de weg vinden in de software... en dan nog is het een heel gepieker welke beeldfragmenten je nu precies gebruikt en in welke volgorde. Het kost domweg ontzettend veel tijd, en dat zal altijd zo blijven. Voor de meeste mensen is foto's inplakken al een crime (en wie neemt de moeite van het maken van een selectie?). Het monteren van video is daarom voor de toegewijde hobbyïst, niet voor het brede publiek. Dat video door de pc kan worden verwerkt wil niet zeggen dat iedereen zich daarop stort. Boekhouden of reizen plannen op de pc doet ook lang niet iedereen.

 

Wat wordt dan wél het volgende element dat standaard deel van de pc gaat uitmaken? Dat wordt geen onderdeel voor een specifiek doel. Kijk naar de laatste toevoegingen: de USB-interface, de cd-rewriter en de dvd-speler. Omdat iedereen zelf het doel bepaalt, kan iedereen er wat mee. Daarom  hou ik het op een ADSL-modem of een andere interface voor breedbandig internet. En die dvd-rewriter komt vast ook.

 

Huiskamervraag 2: Wat wordt volgens jou het volgende standaardonderdeel?

 

Als dan iedereen gewend raakt aan het wegschrijven en verzenden van dikke bestanden, dán heb je kans dat video opeens in zwang raakt. Maar dan om kant en klaar te consumeren via internet. En via de webcam, voor conversaties en videomail - geen uitgebreide montages. En plotseling, zoals icq en sms er ook opeens waren, geleid door jongeren, die er niet over nadenken. Maar breedband is een voorwaarde, en voor die er is zijn we vijf jaar verder.