De gratis 486 komt eraan

Herbert Blankesteijn

 

Omdat ik iets heb met ouwe computers, volg ik de prijzen van die dingen een beetje. En het zal geen nieuws zijn: die dalen mee met de prijzen van nieuwe. Een tweedehands pc van een of twee jaar oud zou ik toch niemand aanraden; daarvoor zijn nieuwe computers te goedkoop. Voor 1500 gulden kun je iets behoorlijks hebben, sneller dan die occasion van 1000 gulden, met modernere software en met garantie.

 

De echte goedkoopte slaat toe bij de computers die inmiddels gelden als onbruikbaar. Zelfs roemruchte machines als de Apple II en de Sinclair ZX-81 zijn minder waard dan een emmer spuug. Om maar te zwijgen van bijvoorbeeld de Commodore 64, die hoog ligt opgetast in de kringloopcentra en op de vuilnisbelten van dit land. Maar dit zijn apparaten voor zwijmelaars.

 

Interessant voor de gebruiker wordt het bij de IBM-compatibele computers, om een ouderwetse term te gebruiken: de klonen. De voorlopers dus van de huidige pc. Je kunt steeds leukere oude pc's gratis krijgen. Twee jaar geleden kreeg je een 286 al voor niets mee. Leuk voor eenvoudige ouderwetse DOS-spelletjes en voor Wordperfect 5.1, en het werkt bijna altijd.

 

Vorig jaar heb ik drie 386's kunnen ophalen - en sommige zelfs alweer weggegooid. Hierop kun je vaak Windows 3.1 draaien. Wie handig genoeg is, kan dan oude grafische software en spelletjes gebruiken, een cd-romspeler op een min of meer vertrouwde manier aanspreken, en zelfs internet bereiken en mailen (surfen is uitgesloten met de browsers die je op een 386 kunt draaien). Met Windows 3.11 moet je ook een netwerkkaart kunnen installeren en aansluiting vinden op een Windows 9x-netwerk. Toch sta je ervan te kijken hoe snel het moeilijk wordt om nog aan Windows 3.x-drivers voor een modem, cd-speler of geluidskaart te komen als je deze niet zelf hebt bewaard. Zo'n netwerkverbinding heeft een kennis van mij wel op poten gekregen, maar ik zelf niet. Windows 3.x is alleen leuk voor nostalgici.

 

Inmiddels heb ik mijn eerste gratis 486 binnen. Wat is daar bijzonder aan? Vooral het feit dat je daar met een beetje moeite Windows 95 op kunt zetten. Dat betekent dat je hem zonder heisa thuis in een netwerk kunt hangen, samen met pc's waar Windows 95, 98, Me of XP op draait, zodat hij toegang heeft tot de grote harde schijf van een andere pc. Zo wordt hij bruikbaar voor allerlei niet al te ingewikkeld kantoorwerk, waarbij bekende standaarden, zoals lange bestandsnamen, gewoon gelden. Verbazend veel software die geschikt is voor Windows 95 (en verder) vereist geen Pentium III of 64 MB RAM, en werkt prima op een 486. Niet erg snel, maar het werkt. Office 97 bijvoorbeeld functioneert prima, en vrachten kindersoftware ook.

 

Een 486 krijg je zonder problemen internet op, als je zelf een inbelicoon kunt maken. Gebruik geen installatie-cd van een provider, want dat heeft met recente standaarden als Xml, Java en ActiveX geen zin. Het ding kan met wat ouderwetse software lekker mailen, chatten en ftp-en. Denk bijvoorbeeld aan Eudora 3 en WS_FTP 4.5; die zijn misschien op een oude cd thuis nog wel te vinden, of anders bij een kennis.

 

De meeste hardware zal op zo'n 486 aan te sluiten zijn, want drivers voor Windows 95 zijn gewoon beschikbaar. Hij kan dus mooi een andere pc ontlasten van een scanner en/of parallelle zipdrive - apparaten waar een systeem nog wel eens instabiel van wordt.

 

Allemaal dank zij het feit dat de Windows 95-standaard zo wijd verbreid is en zo lang standhoudt. Dat daar zes jaar lang weinig aan veranderd is, moet je Microsoft nageven. De 486 is ideaal als extra pc voor een van de ouders of voor een niet al te verwend kind. Ik heb er hier een paar staan, en ze bewijzen goede diensten. Kun je er een krijgen: altijd doen. Wil je er een kwijt - denk drie keer na.