Monopolie

Herbert Blankesteijn

 

(Deze column is ook verschenen in het weekblad Intermediair.)

 

Microsoft heeft besloten dat pc-leveranciers andere browsers dan Microsofts eigen Internet Explorer mogen voorinstalleren, en dat de icoon van IE bij levering van de pc niet op de desktop hoeft te staan. Ook zal IE door de consument desgewenst verwijderd kunnen worden via het softwaremenu uit het Configuratiescherm van Windows. Hoe is deze beslissing genomen? We leggen ons oor te luisteren.

 

Steve: En  wat doen we nou met dat vonnis?

Bill: Klik, klik, tiktiktik tik, klik, tiktik, …

S: Bill, wakker worden!

B: Huh? Welk vonnis? We hebben toch gewonnen?

S: Bill, let even op. We zijn schuldig bevonden aan misbruik van ons monopolie. Die opsplitsing is van de baan, maar we moeten een gebaar maken.

B: Onze fantastische medewerkers willen maken wat onze klanten vragen: geweldige software. En we verwelkomen elke concurrentie omdat die ons stimuleert te innoveren…

S: Nee, dat is de tekst van de pr-afdeling voor de persconferentie. Dat zeg ik straks ook weer, maar je praat nu met mij. We moeten laten zien dat we het vonnis begrijpen en ons leven beteren. De Republikeinen op Justitie moeten een milde straf kunnen rechtvaardigen. Een geste voor de concurrentie Bill, heb jij een idee?

B: Welke concurrentie?

S: Doe niet zo suf. De ongevaarlijke concurrentie, natuurlijk. We gaan geen Linux meeverpakken. Heb je nou een suggestie? Wie is hier de chief software architect?

B: Tik tiktiktik, klikklik, klik, tik.

S: Bill, doe even mee!

B: Uhh, kweenie, de channels eruit?

S: Channels? Dat was in 1998 om Pointcast uit te schakelen! Zitten die er nog in dan? Als we ze eruit gooien, zal dat geen indruk maken.

B: Onze fantastische medewerkers willen… oh sorry. Mmm, de Instant Messenger eruit?

S: Get outa here, Bill. America Online en ICQ zijn nog lang niet kapot. Instant Messenger is een integraal en onvervreemdbaar onderdeel van Windows.

B: Oh. Dan kan Media Player er zeker ook niet uit.

S: Zeker niet. RealMedia is nog lang niet kapot met zijn RealPlayer. Onze Media Player is een integraal en onvervreemdbaar onderdeel van Windows.

B: Is dat niet de tekst van de pr-afdeling voor de persconferentie?

S: Zeker. Als jij van die halfzachte voorstellen blijft doen, kan ik 'm goed repeteren. Kunnen we de Smart Tags er niet uit gooien?

B: Klikklikklik, tiktiktik.

S: BILL!

B: Smart Tags? Wat is dat nou weer?

S: Klik op het woord 'kaas' en je wordt verwezen naar de kaaswinkel op internet die ons het meest betaalt. Windows als aanplakzuil, dat is Smart Tags.

B: Maar dat kost ons geld!

S: Valt wel mee, want in Office XP zitten ze al. Smart Tags uit Windows, okay. Weet je wat ook kan?

B: ??

S: Internet Explorer eruit.

B: You gotta be kidding. Internet Explorer is een integraal en onvervreemdbaar onderdeel van Windows.

S: Neenee, dat is de tekst van de pr-afdeling voor het proces van vorig jaar. Dat hoeft nu niet meer. Netscape is kapot, dus nu kan IE er weer uit. Doen we. Onze fantastische medewerkers willen maken wat onze klanten vragen: geweldige software. En we verwelkomen elke concurrentie…

B: Tik, klik, tiktiktik, klik.

 

Huiskamervraag 1: Wat hoort eigenlijk in een besturingssysteem thuis? Tekstverwerker (Wordpad)? Rekenmachine? Een zoekprogramma? Schijfonderhoud?Mp3-software? Cd-brandprogramma? Mediaspeler?

Huiskamervraag 2: Wat heeft de voorkeur: zelf software kiezen en installeren, of alle software in één pakket, zonder keuze en zonder installatiezorgen?