Word overleeft lenteschoonmaak

Herbert Blankesteijn

 

Mijn pc heeft zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt gehad. Ik heb een hoop nutteloze software weggegooid, Windows 98 opnieuw geïnstalleerd en tussen de bedrijven door mijn harde schijven anders ingedeeld. Het is een heidens karwei, want je moet eerst backups maken en na het installeren van W98 weer allerlei software terugzetten en instellen. Al met al ben ik meer dan een dag bezig geweest, maar het geeft een goed gevoel. Het gevoel van de lenteschoonmaak.

 

In het hoofdstuk 'Software' komt bij mij de tekstverwerker het eerst aan de beurt. Ik moet mijn stukkies kunnen schrijven. Net als bij eerdere gelegenheden heb ik geprobeerd van Microsoft Word af te komen. Gebruld heb ik van woede toen ik laatst een groot aantal teksten in Word moest corrigeren. Bij allerlei correcties veranderde Word spontaan de kantlijnen, het lettertype en de lettergrootte van passages die niet waren gecorrigeerd. Het was om gek van te worden.

 

Ik begon met WordPad, een tekstverwerkertje van 1,7 MB dat deel uitmaakt van Windows. Zoals de meeste mensen hoef ik geen rapporten te lay-outen, geen weekblad te maken en geen massamailings de deur uit te doen. Ik moet letters achter elkaar zetten, en dat doet WordPad heel goed. WordPad bleek al snel niet te voldoen, om maar één reden: het programma heeft geen woordenteller – van levensbelang voor een columnist.

 

Ik denk nog wel eens met heimwee terug naar Word 2.0, de laatste versie van Word die mij wel beviel. Word 2.0 kostte 10 MB en voldoet voor mij nu niet meer, om twee redenen: Word 2.0 kan niet overweg met lange bestandsnamen, en iedereen werkt tegenwoordig met minstens Word 6.0-bestanden

 

Dan maar WordPerfect. Eerst kijken of ik nog een oude versie had liggen: Wp 8. Minimale installatie: 60 MB. Resultaat: er is een woordenteller, al is die minder handig dan in Word (want niet met toetscombinaties te bereiken). Ik kan geen manier ontdekken om het woord voor of na de cursor te wissen. In Word is dat gewoon Ctrl-Backspace en Ctrl-Del; de eerste doet in Wp niets en de laatste wist de rest van de regel.

 

De voornaamste reden dat Wp 8 afvalt is deze: het kan niet standaard opslaan in het formaat Word 6.0. Dat wil ik, want dan weet ik tenminste zeker dat iedereen mijn teksten kan lezen, ook mensen die alleen maar WordPad hebben. Opslaan in Word 6.0 kan in Wp 8 wel, maar kost een handvol extra klikken per keer, zelfs als je een document tussentijds opslaat dat al Word 6.0 is. Belachelijk. Saillant detail: Word kan wél zo worden ingesteld dat teksten standaard in een of ander Wp-formaat worden opgeslagen.

 

Volgende poging: Wp 9, alias Wp 2000. Kost 130 MB voor minimale installatie. Kan in Word 6.0 opslaan. Maar is dat ook echt het Word 6.0 formaat? Wat gebeurt er wanneer ik een zogenaamd Word 6.0-document uit Wp 2000 open in WordPad? Er verschijnt de grootst mogelijke bagger. Weg met Wp 2000!

 

Mijn laatste poging is Staroffice 5.2. Kost minimaal 200 MB. Maakt een heel aangename en verzorgde indruk maar kan niet standaard opslaan in Word 6.0. Een nieuw document aanmaken kost drie klikken in plaats van één in Word of Wp.

 

Makers van concurrerende tekstverwerkers doen misschien hun best om net zulke fancy features te verzinnen als Microsoft, op het gebied van 'integratie', publiceren op het web, en samenwerken in groepen, en noem al die modieuze onzin maar op. Maar als ze vergeten zoiets simpels als het schrijven van een tekst makkelijk te maken, en elk volgend alternatief kost een veelvoud aan schijfruimte vergeleken bij het vorige, kunnen ze het wat mij betreft helemáál vergeten. Ik heb het geprobeerd, ik vind het doodjammer, ze voldoen niet aan mijn simpelste eisen.

 

Mijn pc is weer als nieuw, op één ding na: er staat gewoon Microsoft Word op. Omdat het de minst slechte is. Kan ik weer gezellig kankeren, achter de pc en in mijn stukkies.