Het World Wide Web valt uit elkaar

Herbert Blankesteijn

 

Ooit gehoord van de site http://the.earth? Geweest op http://unofficial.florida? Gesurft naar http://atlantic.ocean? Of http://connections.god? Nooit waarschijnlijk, en ook al bestaan deze sites wel degelijk, je kunt ze niet zien. Tenzij…

 

De laatste twee of drie letters van een Www-adres zeggen iets over het land waar de site thuishoort. Nl is Nederland, fr is Frankrijk, en com, org, gov en edu horen bij Amerika. Deze lettercombinaties zijn de topleveldomeinen.

 

Er is behoefte aan meer topleveldomeinen, om bedrijven, instanties en particulieren te helpen aan namen die hun bezigheden weerspiegelen, en die makkelijk te onthouden zijn. De Icann (International Committee for Assigned Names and Numbers) bepaalt welke topleveldomeinen er komen. Recentelijk zijn er enkele toegelaten, onder andere biz, info, museum, pro en name. Het principe is verlaten dat een topleveldomein met een land te maken heeft, en ze zijn nu ook langer dan drie letters. Maar het daadwerkelijk in gebruik nemen schiet niet op. Bovendien zijn veel bedrijfstakken ontevreden. Er was bijvoorbeeld vraag naar topleveldomeinen als xxx (voor sex) en mp3, maar de Icann heeft hierin niet toegestemd.

 

Het computerblad Pcm [www.pcmweb.nl] heeft recentelijk gemeld dat enkele bedrijven tientallen onofficiële topleveldomeinen brutaalweg zelf uitgeven. Ze verkopen 'mooie' domeinnamen voor relatief weinig geld (bijvoorbeeld 5 dollar per jaar), en er zijn zelfs al domeinkapers. Er zijn webwinkels en informatieve sites, en sites van particulieren. De BBC [www.bbc.news] en CNN [www.cnn.news] zijn vertegenwoordigd, maar ik betwijfel of ze dat zelf weten. Om dit alles te zien moet je speciale maatregelen nemen. Welke?

 

De sleutel is de Dns (Domain Name Server). Dat is een soort telefoonboek voor internet. Computers op internet hebben adressen van maximaal twaalf cijfers, de Ip-adressen (Internet Protocol). Webadressen die bestaan uit letters (Url's, van Uniform Resource Locator), zoals www.hccnet.nl, zijn alleen voor mensen. Als je een Url intikt, zoekt je computer een Dns-server, meestal die van je provider. Die vertaalt de Url in het juiste Ip-adres. Als je provider zich schikt naar het Icann-systeem, en dat doen ze bijna allemaal, dan krijg je bij de onofficiële domeinen een foutmelding. De Dns kent ze niet.

 

De oplossing is: je provider overtuigen dat hij zijn Dns anders moet instellen, of een andere provider nemen, of zelf een andere Dns kiezen, die het alternatieve Www wel kent. Hoe dat moet, staat in het maartnummer van Pcm, en op http://www.youcann.org/windows.html. Op http://www.pacificroot.com/internettools.shtml kun je een programmaatje downloaden dat het automatisch doet. In principe kun je dan het nieuwe Www zien, terwijl het oude gewoon zichtbaar blijft. Het binnenhalen van sites gaat wel langzamer. Voor meer informatie: YouCann [www.youcann.org], Pacific Root [www.pacificroot.com] en OpenRsc [www.open-rsc.org] (Open Root Server Confederation).

 

En wat zie je dan? Nog heel weinig. Nergens is een goed overzicht van de sites die er zijn. De enige lijst die ik heb kunnen vinden is www.youcann.org/urls.html. Sites op die lijst zijn vaak nog in aanbouw, onbereikbaar of zijn identiek. De cosmeticawinkel BodyRight zit op www.weather.biz, www.digital.biz en www.antiques.biz - en dat is raar. Er is geen zoekmachine die dit deel van het Www doorzoekt. Er komt er een op http://unofficial.florida, maar deze werkt nog niet.

 

Wat je opschiet met een site in dit obscure stuk internet, weet ik niet. Je kunt alleen gevonden worden als je mensen zelf je Url stuurt, plus de instructies om hun Dns te veranderen. Je moet maar hopen dat je domein op den duur bij het officiële Www zal gaan horen. Mijd in elk geval het biz-topleveldomein, want dat wordt zowel door Icann als door de concurrentie uitgegeven. Een grote stommiteit van Icann, want de 'alternatieven' waren er eerder mee. Dat betekent dat biz-domeinen straks dubbel bezet kunnen zijn en dat zal het verenigen van de twee systemen moeilijk, zo niet onmogelijk maken. Kijk ook uit met de topleveldomeinen mp3, kids, en family, want die worden behalve door de Orsc ook uitgegeven door New.net [www.new.net]. Doordat de informatie op de site van dit bedrijf niet duidelijk is, weet ik niet of deze deel uitmaakt van het OpenRsc-systeem of niet. Zo niet - en ik vrees het ergste - dan hebben we straks drie of meer onverenigbare stukken van het Www, door de besluiteloosheid van Icann.