Later tv  kijken, zonder reclame

Herbert Blankesteijn

 

Negen afleveringen geleden heb ik hier betoogd (Hoe houden we de pc aan het werk) dat er voor een computer nauwelijks zinnige nieuwe bezigheden te verzinnen zijn - toepassingen waar de rekenkracht voor nodig is die in een computer van nu standaard is. Video monteren, spraakherkenning, driedimensionale interfaces, allemaal toepassingen voor in de marge. Maar misschien weet ik nu toch iets.

 

Al maanden lees ik verlekkerd de berichten uit Amerika over het videowonder TiVo. De TiVo is een videorecorder die opneemt op een harde schijf van enkele tientallen GB. Een uur video kost ongeveer 1 GB, dus reken maar uit. Een van de hebbelijkheden van dit systeem is dat je kunt opnemen en afspelen tegelijk. Je kunt zelfs kijken naar het begin van een programma waarvan het einde nog wordt opgenomen! Een andere bijzonderheid is, dat de TiVo is gekoppeld aan een abonnement op een database waarin alle programma's van alle zenders zijn geordend. Daardoor kun je je apparaat vertellen dat het álle sportprogramma's moet opnemen, maar alleen van de publieke omroep. Of elke dag het acht uur-journaal. Of alle erotische programma's. Of welke selectie dan ook. Je kunt als het ware je eigen zender samenstellen.

 

Zelf ben ik een verwoed videokijker. Telkens als ik de fout bega direct via de zender naar een uitzending te kijken, vervloek ik mezelf zodra ik naar de wc moet, een drankje wil halen of de telefoon moet beantwoorden. De uitzending gaat door, wat er ook gebeurt. En ik verwens de reclame, die het programma onderbreekt wanneer dát niet uitkomt. Met een video-opname heb je dat probleem niet. Maar er is geen tussenweg: als je een programma opneemt moet je wachten tot alles op de band staat voordat je kunt gaan kijken.

 

TiVo - of een concurrent, zoals Replay - is de oplossing. Je begint de opname als het programma begint, en of je meteen gaat kijken doet er niet toe. Je kijkt wanneer het uitkomt, en je zet het kijken stil wanneer dat nodig is. De opname gaat intussen door. Zo kun je de reclame lekker doorspoelen.

 

Maar TiVo is nog niet te krijgen in Nederland. Bovendien wil ik geen abonnement op die database - anders ga ik veel te veel tv kijken. Ik probeer het afsluiten van abonnementen te vermijden, om dezelfde reden waarom bedrijven willen dat ik die abonnementen neem: het slaat een lek in mijn portemonnee.

 

Nu lees ik in een computerblad (PCM) dat je met een tv-tunerkaart en de juiste software je pc voor TiVo kunt laten spelen: opnemen en tijdens de opname uitgesteld kijken. Wel heb je daarvoor een behoorlijk opgetuigde computer nodig: een 1 GHz processor, 128 MB werkgeheugen en een loei van een Ultra-DMA harde schijf, die 7200 toeren per minuut moet draaien.

 

Ren nog niet naar de winkel, want het gaat om prille producten, en om software waaraan nog het nodige te verbeteren valt, met verre van perfecte handleidingen. Verder vind ik de pc als video-opnameapparaat onbetrouwbaar, omdat ik bij mijn vele experimenten op dit gebied steeds moeilijkheden heb ondervonden. Installatieproblemen, hardwareconflicten, tekortschietende specificaties, vastlopende software, alles. Eind vorig jaar nog wilde op twee verschillende pc's het opnemen van bewegende beelden uit een simpele webcam niet lukken.

 

Laat de toepassing dus nog even rijpen. Als het wat is, maken ze het vanzelf makkelijker en bedrijfszekerder, net als het branden van cd's. Het voordeel van die strategie is, dat de prijs daalt en dat over een jaartje of zo de vereiste computer helemaal niet zo voorlijk meer is. Mijn gelijk blijft dan overeind: een ouderwetse pc is voor elke taak goed genoeg.

 

Als het écht wat is, heb je straks helemaal geen pc nodig voor deze truc. Want je wilt de films natuurlijk zien op het tv-scherm en je wilt geen zoemende pc in de huiskamer. Daarom verwacht ik uiteindelijk TiVo's zonder abonnement in de winkel. Kale harddiskrecorders. En dan moeten we ons alleen nog afvragen: hoe bewaren we het opgenomen materiaal?