De ondeskundige expert

Herbert Blankesteijn

 

Als je je voordoet als computerdeskundige, krijg je snel de wind van voren. Er zijn altijd mensen die het beter weten - en dat is niet ironisch bedoeld. Als ik bijvoorbeeld een lezing geef over een onderwerp dat met internet te maken heeft, dan zit er altijd achterin de zaal wel iemand die iets beter weet dan ik, en die dat graag laat merken.

 

Prima. Uitstekend. Zo iemand wijst me dan op een vergissing of een simplificatie, en daar worden we het dan in een vriendelijke sfeer snel over eens. Soms is er echt een hiaat in mijn kennis, soms heb ik expres iets vereenvoudigd, omdat ik het publiek liever een halve waarheid vertel waar ze wat aan hebben, dan een hele die ze boven de pet gaat en ontmoedigt. De confrontatie met iemand die dat doorprikt is leuk. Het publiek onthoudt mijn halve waarheid toch wel, en verneemt als bonus dat ik niet de wijsheid in pacht heb, en dat ik bereid ben dat toe te geven.

 

So far so good. Op internet gaat dat wat anders. Het is bekend dat e-mail en verwante vormen van communicatie makkelijk tot ruzies leiden. Een topman van Disney heeft daar laatst alarm over geslagen: veel conflicten in zijn bedrijf blijken hun wortels te vinden in verkeerd begrepen mail. Het mailprogramma Eudora heeft tegenwoordig een hulpstuk, ik geloof dat het Moodwatch heet, dat op grond van steekwoorden de 'gepeperdheid' van een bericht in de gaten houdt. Je wordt door het programma gewaarschuwd als je een al te vervelende toon aanslaat. Ik gebruik het niet, maar het geeft wel aan dat het op internet oppassen geblazen is.

 

Op dit moment presenteer ik de computercursus Pc-4u van Teleac/NOT. Dat is een cursus voor beginnende computeraars. Op verschillende forums op internet, waaronder het forum op de site van Pc-4u zelf, spreken mensen met heel erg veel verstand van computers zich uit over de kwaliteit van het gebodene. Het is opmerkelijk hoe mensen zich daar, de goede niet te na gesproken, van hun minst sympathieke kant laten zien.

 

'…niet proffessioneel…'

'…kinderachtig…'

'…ongelooflijke geldklopperij en een wanvertoning van "zogenaamde" pc-deskundigheid…'

'…Dit is zeker iemand die nog nooit een computer in levende lijve heeft gezien…'

'…Kluns…'

'…Dit is wel de slechtste manier om met je pc'tje te leren omgaan…'

'…Ook doen ze net alsof de kijker een debiel is.'

'…Gewoon een k*t programma.'

'…beelden waarop hij duf zit te lachen en zich inbeeldt een ervaren computerfreak te zijn…'

(Spelfouten gehandhaafd.)

 

Nee mensen, ik zit daar niet omdat ik alles weet. En collegapresentator John van der Aart, die eindeloos veel meer weet dan ik, weet ook niet alles. En de andere makers, waar jullie het helemaal vergeten over te hebben ('Herbert Blankesteijn propt er ook nog eens vage stukjes film tussen met close-ups van zijn gezicht enzo…' - dat doe ik niet, dat doet de regisseur) die pretenderen ook niet alles te weten. Jullie weten het ongetwijfeld beter. De reden dat jullie geen cursus hebben gemaakt is, dat jullie het te druk hebben met je eigen superioriteit en met andermans domheid. En misschien ook wel dat je je eigen naam niet wilt gebruiken, Toeter84, Pretender, en al die flauwe schuilnamen.

 

Intussen maak ik me niet zo druk als het nu lijkt. Want als je de reacties goed bekijkt, zie je dat al die computergoden het onderling aardig oneens zijn. Bijvoorbeeld over de vraag of een interne modem beter is dan een externe. Of over de vraag of je een antistatisch polsbandje moet gebruiken wanneer je binnenin de pc gaat sleutelen. Of over de vraag of je daarbij een elektrische schroevendraaier mag gebruiken. En zelfs over de vraag of onze cursus te moeilijk is of te makkelijk. En als mensen van mening verschillen over dat laatste, denk ik dat we een aardige middenkoers hebben gevonden.