Zeg gewoon wat het kost!

Herbert Blankesteijn

 

Mag ik mijn gelijk halen? Blij dat ik vorige week de kans op een oudejaarsbug heb vermeld. Zondag wilde een aantal Noorse treinen niet rijden omdat ze de datum 31-12-2000 niet accepteerden. De Noren gaan zoeken naar de oorzaak, maar wij weten het natuurlijk al. Dan nu over tot de orde van de dag.

 

Computers zijn duur. Geen probleem; als ik een apparaat wil hebben, het werkt, en de kwaliteit is naar de prijs, dan betaal ik zonder zeuren.

 

Wat kan ik me daarom opwinden over de stomme trucjes van computerverkopers om de prijs lager te laten lijken dan-ie is. Alsof ze niet door de mand zullen vallen. Voordat ik voorbeelden geef, wil ik alvast oproepen tot een boycot van alle computerwinkels die aan dit cosmetisch bedrog doen. Merk je dat de prijs anders is dan je is voorgespiegeld, loop dan meteen weg. Als ze het moeten hebben van prijzenpoetserij dan is de prijs niet in orde en het bedrijf niet te vertrouwen.

 

De prijs die bij een apparaat wordt vermeld, moet precies gelijk zijn aan het bedrag dat je betaalt. Ik erger me kapot als in een autozaak de verkoper zegt: 'O ja, plus 500 gulden afleverkosten.' Hoe koop je een auto zonder dat-ie wordt afgeleverd, kan iemand dat uitleggen? Doe niet zo glibberig, vertel wat het kost om die auto mee te nemen! Hetzelfde in de VS. Staat er een prijs, van een zonnebril of een ansichtkaart, blijk je zoveel procent 'tax' te moeten bijbetalen. Het ontbreekt er maar aan dat ze de inkoopsprijs vermelden, en aan de kassa zeggen: 'Nee, dat is exclusief de bedrijfskosten en de winst, dus er komt 30% bij.'

 

Voor mij is de grootste steen des aanstoots bij het kopen van computerspullen in Nederland: de BTW. Je zoekt je elke keer suf. Is het inclusief of exclusief? Het scheelt potdomme 19%!

 

In de laatste Computer!Totaal zegt Memo Systems (p. 104) niets over BTW. Verdacht. Opus (162), Alternate (186) en JMW (199) geven prijzen exclusief. Afgekeurd. Ook dubieus is 06 Software. In de dikke catalogus van dit bedrijf zoek je je een bult naar duidelijkheid over BTW. Die vind je pas op pagina 4, als je al vele aanbiedingen voorbij hebt zien komen. En wat denk je? In een hoekje, in piepkleine, bijna onleesbare lettertjes: exclusief.

 

Als je het van een bedrijf weet, kun je er voortaan op verdacht zijn. Meester van de verwarring is Correct uit Rotterdam. In de advertentie op 30 december in NRC Handelsblad stonden de prijzen in de linker helft inclusief, en in de rechter helft exclusief. Daarbij een autoradio, een platenspeler en een notebook - toch niet speciaal bedrijfsapparatuur.

 

Het kan nog gekker. In een recente folder van electronicaketen It's staan fenomenaal lage prijzen. Op de voorpagina een notebook voor maar 2249 gulden, in koeieletters. Lekker klein daaronder: en 2250,- in het jaar 2002. Niet te geloven toch? De werkelijke prijs van bijna alle artikelen is het dubbele! Ook hier niets over BTW, maar omdat het nadrukkelijk gaat om 'huiscomputers' geef ik ze het voordeel van de twijfel. Bij It's staat verder in microletters op de laatste pagina: 'exclusief de verwijderingsbijdrage'. Gelul, als je een product hebt, dan wéét je als winkel de verwijderingsbijdrage (heeft te maken met milieukosten na afdanken) en die kun je er meteen bij optellen. Voor zover ik weet doen alle wit-, bruin- en zwartgoedzaken aan deze vorm van oplichting. Wat kost het om een artikel te mogen meenemen? Draai er niet omheen!

 

De oudste en lulligste truc paste IBM toe in een advertentie in NRC Handelsblad van 31 oktober. Twee computers, afgebeeld in volle glorie als compleet systeem. Een lijst met specificaties, van alle onderdelen van beide pc's. 'Vanaf …' een spectaculair lage prijs. Wat blijkt in de kleine lettertjes? Deze prijzen zijn niet alleen exclusief BTW, maar ook exclusief de monitor, die voor beide machines wél is afgebeeld en wél in de lijst met specificaties is opgenomen.

 

Verzendkosten, verpakkingskosten, administratiekosten, kassakosten, meeneemkosten, wegloopkosten. Straf ze af, de prijsgoochelaars. Koop elders.