Vulkanen

 

Niet zo lang geleden was de vulkaan Etna in het nieuws. Op de voorpagina's staan intussen weer andere onderwerpen, maar de Etna smeult gewoon door. Die houdt daar eigenlijk nooit mee op, zoals je kunt zien op de site met actuele rampenbeelden van webcams bij Geocities, gemaakt door een Nederlander. Vijftien webcams bij vulkanen kun je daar zien, waarvan een onder water!

Dartel maar eens door de rest van de links, dan vind je foto's, video's, beschrijvingen van vulkaanuitbarstingen, lijsten met gegevens over vulkanen, landkaarten, informatie over verschillende soorten vulkanen en hoe uitbarstingen ontstaan, de meest recente eruptie, en noem maar op. De laatste site heeft pagina's speciaal voor kinderen - overigens wel in het Engels. Hier kun je zelfs vragen stellen aan vulcanologen.

 

http://www.geocities.com/akhorlin/webcam3.html

http://cindi.usgs.gov/hazard/volcano.html

http://volcanoes.usgs.gov/

http://ltpwww.gsfc.nasa.gov/ndrd/disaster/links/Type/Volcanoes

http://www.volcano.si.edu/gvp/

http://volcano.und.nodak.edu/

 

 

Film (1): De bioscoop

 

Bioscoop.nl bestaat tot mijn verbazing (nog) niet. Het enige wat je op dat adres kunt doen is titels van films intikken. Bij de films die nu draaien krijg je dan een korte beschrijving, maar geen doorklikmogelijkheid. Beroemde films uit het verleden kent de zoekmachine niet. Je kunt je mailadres achterlaten voor een bericht als de site klaar is, maar dat zal niet nodig zijn want er zijn alternatieven.

Via Bios.nl en Belbios.nl (identieke sites) kun je prima uitzoeken welke film waar draait, en vaak nog via mail reserveren ook. Je kunt zoeken op film, of je kunt nagaan welke films in een bepaalde stad en bioscoop draaien. Werkt perfect.

En wie graag de site van een bepaalde bioscoop bezoekt, kan deze vinden via bioscoop.pagina.nl.

 

 

http://www.bioscoop.nl

http://www.bios.nl       

http://www.belbios.nl

http://bioscoop.pagina.nl

 

 

Hackers!

 

Met de virussen van de laatste tijd, zoals Code Red, SirCam en Magister, heeft het woord 'hacker' weer een griezelige betekenis gekregen. Toch zijn de echte hackers geen figuren die virussen schrijven. Zij zijn geinteresseerd in de techniek zelf, en publiceren eerder veiligheidsproblemen dan dat ze er misbruik van maken. Ook willen ze de techniek in eigen hand houden in plaats van dat apparaten en software dat voor ze doen. Kijk eens naar de onderstaande, echte hackerssites. Al is hun taal soms onbegrijpelijk, het geeft een kijkje in hun cultuur. Het Klaphek is een van de weinige Nederlandse hackerssites. Daar vind je onder andere oude nummers van het roemruchte Nederlandse hackersblad Hack-tic.

De aardigste site vind ik die van Cexx, ofwel Counterexploitation. Die geven praktische tips tegen spam (ongevraagde mail), tegen programma's die automatisch opstarten wanneer je je computer aanzet, en ander ongerief.

 

http://www.klaphek.nl

http://www.2600.com

http://www.cexx.org

http://www.attrition.org

http://www.cultdeadcow.com

http://www.coderz.net/29a/