Satire

 

Wie houdt van satire, komt op internet makkelijk aan zijn trekken. Nederlandse sites als Tosurfyou en Hatchoo die ik drie afleveringen geleden heb genoemd, kunnen nauwelijks tippen aan The Onion, BbSpot en The Satyr, om er een paar te noemen. Alle drie hebben ze het uiterlijk van een nieuwssite; de berichten zijn volstrekt verzonnen. Op het moment dat ik dit schrijf rapporteert Bbspot: 'Judge OKs Nuclear Strike on Napster', en 'Atheist Still Unconvinced After Meeting with God'. The Satyr: 'Cell Phones May Cause Brain Damage When Thrown Hard Enough' en 'Nobel Peace Prize Winner (Arafat, HB) Tests Positive for War'. The Onion heeft aangepaste horoscopen (Vissen: Your week will be entirely uneventful after the thing with the church fire.) en nieuw statistisch onderzoek over waarmee minnaars elkaar bekogelen. Wanneer je dit leest (ik ga met vakantie) staan er alweer heel andere dingen.

 

http://www.theonion.com

http://www.BbSpot.com

http://www.TheSatyr.com

 

 

Het leven zelf (9 en slot): Rouwen

 

Wanneer er iemand is overleden, moet je kunnen rouwen en herdenken. Rouw.nl kan helpen, met klikmogelijkheden voor het verlies van ouders, een kind, een partner. Ook is er een 'Rouwmeter' die zo nodig professionele hulp adviseert. De website van C. den Hartog is gewijd aan verlies door zelfmoord. Je kunt in contact komen met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, en een digitaal monumentje voor iemand oprichten. Op Memorialplace kun je dat ook doen voor iedereen. Begraafplaats.org is een site over de cultuur rond het teraardebestellen, en een voorlichtingsfolder over hoe je je eigen begrafenis gestalte kunt geven. Op Findagrave kun je grasduinen in gegevens over 2,5 miljoen graven in tientallen landen en zoeken naar de rustplaats van een familielid of een beroemdheid. De meest exotische site is Celestis, waar je letterlijk kunt gaan hemelen: tegen betaling een paar gram van iemands as de ruimte in sturen!

 

http://www.rouw.nl

http://www.cdenhartog.com/

http://www.memorialplace.nl/

http://www.begraafplaats.org/begraaf.htm

http://www.findagrave.com

http://www.celestis.com/

 

 

A-life

 

Je kunt in de computer levende wezens simuleren, en ze zelfs laten paren en jongen krijgen. Zo kun je dingen als evolutie, opvoeding en leren nabootsen en zo zie je in korte tijd fascinerende dingen aan het pc-scherm. Een van de mogelijkheden is het prachtige computerspel 'Creatures', waar je zelf eigenwijze Norns moet grootbrengen. Maar dat is wel gewoon commerciŽle software. Goedkoper zijn de vele programma's die gesimuleerd leven op je scherm toveren, bijvoorbeeld in de vorm van een screensaver. Capow is daar een voorbeeld van. Het mooiste zijn de programma's die, vaak in 3D, fantasiewezens en hun evolutie vertonen. Veel voorbeelden vind je op de prachtige overzichtspagina van Stuart Gibson. Avida bijvoorbeeld, maar alleen op de Avida-site zelf staat een Windows-versie. De overige links zijn nogal wetenschappelijk, speciaal voor de sterk geinteresseerden. Veel plezier met je eigen dierentuin!

 

http://www.creatures.mindscape.com

http:// www.mathcs.sjsu.edu/capow

http://www.stuartgibson.com/alife.shtml

http://nemus.dllab.caltech.edu/avida/

http://www.isd.atr.co.jp/~ray/tierra/

http://www1.univap.br/~pedrob/PAPERS/FSP_96/APRIL_07/tom_ray/node2.html

http://www.eeng.dcu.ie/~alife/talks/cbgi-2001/html-single/

http://www.digitalspace.com/papers/ngarden.htm

http://www.universe2.com/creatures/resource.html