Het leven zelf (8):
Sterven
Dit ernstige en soms treurige onderwerp heeft websites opgeleverd die zeer de moeite waard zijn.
Heel praktisch is het uitvaartcodicil, waarin je je wensen over je uitvaart kunt zetten. Het kan op een kladje, maar Uitvaartcodicil.nl maakt er wat moois van. Aan de hand van je postcode worden bloemisten, notarissen en dergelijke gepresenteerd. Je kunt het voor weinig geld (18 gulden) laten drukken, of gratis op internet opslaan. Later kun je het ook weer wijzigen. Zo'n codicil bespaart nabestaanden veel gepieker, maar laat ze wel weten dat het bestaat.
De Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie heeft een informatieve site over dit lastige onderwerp. Op Uitvaart.org vind je allerlei zaken die met doodgaan en begraven of cremeren te maken hebben. Zo is er een juridisch spreekuur, een adressengids en een uitvaartencyclopedie. Heel curieus is de catalogus van grafkisten. En meer links over bijvoorbeeld stervensbegeleiding, testamenten en zelfdoding natuurlijk op sterven.pagina.nl.
http://www.uitvaartcodicil.nl
http://www.nvve.nl
http://www.uitvaart.org
http://sterven.pagina.nl
Etiquette
Etiquette gaat over hoe het hoort, en dus ook over hoe het niet hoort. Het laatste is het leukste. Op Etiquettehell talloze voorbeelden van flaters, bijvoorbeeld bij trouwerijen, in het zakenleven, bij begrafenissen trouwens ook, onder buren, bij visites en noem maar op. Je mag je eigen griezelverhalen insturen; het archief beslaat intussen een jaar of vijf.
Van andermans fouten kun je leren hoe het hoort. Maar je kunt dat ook vragen. Aan schrijfster en journaliste Beatrijs Ritsema bijvoorbeeld, die over dit onderwerp veel heeft geschreven in HP/De Tijd. Op haar site beantwoordt ze vragen over allerlei praktische situaties, zoals mobiel bellen, cadeautjes geven en waarachtig, alweer gedrag op begrafenissen. De etiquettepagina's op U4u zijn vooral gericht op omgang tussen singles, en gaan zodoende over kleding, afspraakjes en dergelijke.
http://www.etiquettehell.com
http://www.beatrijs.com
http://www.u4u.nl/etiquette/etiq01.htm
http://www.omgangsvormen.nl
Er zijn verschillende bedrijven op internet bezig met systemen om sites van geuren te voorzien. Een merkwaardig idee, dat volgens mij tot mislukken is gedoemd. Je zou dan bij je pc een soort geurverspreider moeten hebben, die door codes van een site in werking wordt gezet (en voortaan elke maand behalve printerinkt ook nieuwe geurcassettes kopen!). RealAroma geeft in een 'Developer's Corner' voorbeelden van codes en de geuren die daaraan zijn gekoppeld. Uitlaatgas, babyzweet, lekker! Helaas zijn, voor zover ik kan nagaan, de systemen van alle vier hieronder vermelde bedrijven verschillend. Da's niet handig voor de consument.
Digiscents geeft nog het meeste info op zijn site, onder andere een aantal internetspelletjes waarvan ze zeggen dat geuren veel zouden kunnen toevoegen. Veel van deze spelletjes hebben met eten te maken. Uitgerekend Digiscents is failliet, of zo goed als. Het 'laatste nieuws' op de site dateert van januari...
http://www.digiscents.com
http://www.aromajet.com
http://www.realaroma.com
http://www.trisenx.com
http://www.digiscents.com/scentcity/scentertainment/games/playing_food.shtml