1. Word schrijver!

Volgens een recent onderzoek hebben honderdduizenden Nederlanders ambities als schrijver. Voorheen moesten deze mensen uitgevers langs, om steeds weer te worden afgewezen. Dat hoeft niet meer. Verschillende uitgeverijen op internet geven alles uit wat je ze aanbiedt - als je maar betaalt. Bij de Amerikaanse Iuniverse en Xlibris kan het vanaf 100 dollar. Kwestie van tekst in een sjabloon kopiëren, uploaden en creditcardnummer opgeven. Het wordt dan een echt boek, met ISBN en al, en verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Amazon. Wel zijn er belangrijke beperkingen. Illustraties kosten extra, en de uitgever doet niet aan correctie. Gaat het boek goed lopen dan krijgt de auteur hoge royalties: 25% is mogelijk, maar betaling vanuit de VS is niet zo simpel.
Het Nederlandse Gopher is veel duurder maar besteedt ook veel meer aandacht aan de uitgaven. En ze zijn dichter bij huis - afstand is nog steeds belangrijk, ook op internet.

http://www.iuniverse.com
http://www.xlibris.com
http://www.gopher.nl

 

2. Jan en Truus

Een van de eigenaardigheden van internet is dat je tot op zekere hoogte anoniem kunt zijn. Pleeg je computerfraude of laat je virussen los, dan kun je soms worden opgespoord, maar zolang je de wet niet overtreedt kun je in chatboxen en nieuwsgroepen onder een pseudoniem optreden zonder dat je identiteit bekend wordt.
Zo zijn er verschillende figuren die op internet furore maken zonder dat iemand weet wie ze zijn en of ze wel bestaan. Daar wordt dan weer oeverloos over gespeculeerd in bladen en op internet zelf, er worden boeken over geschreven, noem maar op. Zo houden internetters zichzelf en elkaar van de straat.
Twee van die onbekende beroemdheden zijn Truus de Wit en Jan de Vries. Op de onderstaande sites is van alles over ze te vinden - voor zover het bekend is uiteraard.

http://www.mijneigenfavorieten.nl/jandevries
http://www.geocities.com/jangaatdoor
http://www.truus.com
http://www.xs4all.nl/~erikt/misc/persons/TruusdeWit.html

 

3. Leugens...

Vorige week heb ik sites met cijfers genoemd. Ga je cijfers vergelijken en ordenen, dan ben je bezig met statistiek, en dat is glad ijs. Met statistiek kun je alles aantonen, en zoals bekend heb je leugens, verdomde leugens en statistieken. Maar je kunt een statistisch betoog ontzenuwen (tenzij het klopt natuurlijk), als je maar helder blijft denken.
Hier zijn een paar sites die, vaak met amusante voorbeelden, enkele basisprincipes van statistiek uitleggen. Robert Niles doet dat heel geduldig. De overige sites bekijken verhalen uit het nieuws en uit het dagelijks leven door een statistische bril. De beroemde statisticus en schrijver John Allen Paulos, op Abcnews en op Innumeracy.com, is speciaal aan te bevelen.

http://www.mathmistakes.com
http://www.nilesonline.com/stats
http://www.stats.org
http://innumeracy.com
http://abcnews.go.com/sections/scitech/WhosCounting/whoscounting.html