Honderdduizend cijfers

 

Mensen houden van zinloze weetjes, jij ook? Dé bron op dit gebied is natuurlijk het Guinness Book of Records, met een overzichtelijke indeling in rubrieken, maar er zijn er meer. Leuk is bijvoorbeeld de Duitse site 'Längste Homepage der Welt', een homepage van meer dan 562 km lang, met onderweg allerlei mijlpalen, zoals de kleinste tandem, de grootste kauwgombel en de langste nagel. Ook grappig is 'Useless Facts and Statistics', al komt die wel met erg weinig toelichting: 'Een stuk papier kan niet meer dan 9 keer worden gevouwen.' Zou het?

Een heel goeie beurt maakt in dit gezelschap de Nederlandse site Cijfers.net. Dduidelijke rubrieken, net als bij Guinness, en de cijfers worden waar mogelijk met korte artikelen in perspectief gezet. Prima voorbeeld: de pagina's over de auto. Hulde.

 

 

http://www.guinnessworldrecords.com/

http://www.recordholders.org/de/laengste/lang-b.htm

http://www.geocities.com/televisioncity/set/2435/facts.htm

http://www.cijfers.net/

 

 

Ervaringen van consumenten

 

Je hebt winkels op internet, en je hebt prijsvergelijkers. Beide heb ik al eens op een of andere manier besproken. Een heel speciaal fenomeen, dat alleen op internet mogelijk is, is dat van de sites met consumentenervaringen. Op Epinions, Ciao en Askanowner kun je je ervaringen met een bepaald artikel kwijt. Omgekeerd kun je, liefst voordat je iets koopt, gaan snuffelen wat andere consumenten vinden van het product dat je denkt te gaan kopen. Zo krijg je informatie van onschatbare waarde over duurzaamheid, gebruiksgemak en service, zaken die wat moeilijker in warenonderzoek kunnen worden uitgezocht.

Epinions en Ciao zijn Engelstalig en vooral op de Amerikaans markt georienteerd. Maar voor producten die hier ook te krijgen zijn maakt dat natuurlijk niet uit. Askanowner is Nederlands. Helaas, ik heb verschillende categorieën afgezocht en niet één enkele bijdrage gevonden. Erg druk is het daar blijkbaar niet.

 

http://epinions.com

http://ciao.com

http://www.askanowner.nl

 

 

Een eigen homepage (1)

 

Een van de aardige mogelijkheden van internet is het maken van een eigen homepage. Daarmee kun je informatie over jezelf kwijt aan de hele wereld: je hobby's, je cv, je mening, alles wat je in digitale vorm weet te persen. Talloze bedrijven bieden daarvoor gratis faciliteiten. Het maken van een homepage is niet moeilijk. Op de sites hieronder vind je een 'wizard', een soort automaat die de homepage voor je inricht, als je met klikken aangeeft wat je wilt. Plaatjes en teksten en dergelijke moet je wel zelf aanleveren (als ze op je harddisk staan kan de wizard ze ophalen). Groot nadeel is dat de bezoekers van je homepage worden geconfronteerd met reclame. In het blad Computer!Totaal zijn een paar mogelijkheden vergeleken; de onderstaande kwamen er het beste uit. De komende weken wil ik laten zien wat internet aan instrumenten biedt om je homepage zelf op maat te construeren.

 

http://www.tripodnet.nl

http://angelfire.lycos.com

http://geocities.yahoo.com

http://www.fortunecity.com