Is er een veerboot gezonken, dan durft niemand met de boot. Botst er een trein, dan is de trein uit de gratie. Maar de meeste angst bestaat voor het vliegongeluk. Onterecht want per passagierskilometer is vliegen het veiligste, en per reis (veel kms tegelijk!) scoort vliegen ook heel behoorlijk. Omdat neerstorten tot de verbeelding spreekt, toch een lijstje sites over veiligheid in de luchtvaart. Airdisaster en Planecrashinfo zijn goed gedocumenteerde sites met gegevens over duizenden luchtvaartongevallen. Veel cijfers, naast curieuze ongevallen (copiloot liet microfoon tussen de instrumenten vallen), laatste woorden, ooggetuigen, beroemde slachtoffers, foto's, video's en veel meer. Bij Amigoingdown kun je je vlucht intoetsen en de site rekent de kans op een ongeval voor je uit. Geen grap, maar statistiek. Vliegangst na het bezoek aan deze sites? Bezoek Valk, Transavia of tik bij Schiphol 'fear' in het zoekvenster.
http://www.airdisaster.com
http://www.planecrashinfo.com
http://www.amigoingdown.com
http://www.valk.org
http://www.transavia.nl/www/internet.nsf/framesets/vragenenantwoorden
http://www.schiphol.nl/diversen/vliegangst
*www.aviation-safety.net
Christendom
Natuurlijk is het web ook een ideaal medium voor christelijke groeperingen. Dominee.nl is een heuse startpagina voor christelijke zaken die de startpaginadochter bijbel.pagina.nl naar de kroon steekt. Muziek, sites voor jongeren, alles. De sites zijn over het algemeen erg sober en serieus. Alleen in het buitenland vond ik frivole en interactieve pagina's. Bijvoorbeeld bijbelse kruiswoordpuzzels bij Virtualchurch en een online biechtstoel bij Theconfessor. Bijbels te kust en te keur verder, maar allemaal om online te bekijken en in te zoeken. Een bijbeltje beschikbaar stellen voor download is blijkbaar teveel gevraagd; alleen in het buitenland kon ik iets vinden. Dat was bij Ebible en bij het aloude Project Gutenberg, waar je na het intikken van 'bible' de keus hebt uit een stuk of tien Engelstalige versies.
http://www.dominee.nl
http://www.virtualchurch.org
http://www.theconfessor.co.uk
http://bijbel.pagina.nl
http://www.ebible.org
http://www.promo.net/pg
Computerboeken
Eerder heb ik al eens gewezen op sites met gratis boeken (Guideline 5-2000). Nu heb ik er een paar ontdekt met gratis computerboeken. Daar moet ik wel een kanttekening bij maken: in de meeste gevallen betreft het hier boeken die je per hoofdstuk op je scherm kunt halen. Dus als je zo'n boek in zijn geheel op schijf wilt hebben moet je tien of twintig keer een link aanklikken en het hoofdstuk opslaan. De boeken bij Hoganbooks zijn allemaal van dit type. Ze zijn over het algemeen ook behoorlijk technisch; ze gaan over programmeertalen en zo. De lijst online boeken bij About.com is meer een verzameling links; hoe de auteur het materiaal beschikbaar stelt verschilt per site. De onderwerpen zijn toegankelijker. De boeken gaan over evolutie, robots, kunstmatige intelligentie en dergelijke. Een enkele is te downloaden, bijvoorbeeld Eric Drexler's 'Unbounding The Future' over nanotechnologie.
http://www.freeler.nl/service/guideline
http://hoganbooks.com/freebook/webbooks.html
http://www.ai.about.com/compute/ai/cs/onlinebooks
http://www.foresight.org