Alternatief tekstverwerken

 

Tekstverwerken doen we allemaal wel eens. Sommige mensen gebruiken de computer alléén maar als 'veredelde schrijfmachine'. Hier heb ik een hilarische site waarmee je kunt tekstverwerken op allerlei oude papieren en kartonnen troep. Letters die je intoetst verschijnen in een handschrift; alle knoppen zijn ook met de hand getekend maar ze werken wel. Alleen: als je klikt op spellingcontrole krijg je het advies een woordenboek te pakken, en de knop 'mailen' legt uit hoe je een brief op de bus doet. De 'Backspace' krast de laatste letter door. Een heel leuke parodie.

Een serieuze mogelijkheid waarmee ik zelf geregeld indruk maak op mensen, is een font laten maken van je eigen handschrift. Dan kun je in vrijwel elk Windows-programma typen, terwijl er op het scherm of in de printer je handschrift verschijnt. Niet goedkoop, maar zeer de moeite waard.

 

http://www.frieze.co.uk/projects/perhect/frame.html

http://www.signature-dm.com/

 

Dromen…

 

…zijn voor een aantal mensen de inspiratie voor prachtige websites. Beschrijvingen van dromen, gedichten, tekeningen en animaties. De eerste twee hier vermelde sites zijn heel persoonlijk. Dromen.wereld is meer informatief, over de betekenis van allerlei elementen die in dromen kunnen voorkomen, zoals huizen, cijfers, kleuren en dieren. Er is een agenda, een gastenboek en een forum waar dromers van gedachten kunnen wisselen. Een apart onderdeel gaat over het fascinerende verschijnsel 'bewust dromen': weten dat je droomt, waarbij de dromer soms zelfs zijn droom kan sturen. Bij Yahoo! bestaat een complete webring over bewust dromen, een groep naar elkaar verwijzende sites over een onderwerp. In het Engels heet het 'lucid dreaming'. Het is mij nooit gelukt, maar onder andere op Dromen.wereld vind je adviezen hoe je het kunt proberen.

 

http://www.cea.edu/zooop/art/wayan/wayan.html

http://users.castel.nl/~schrm01/start.htm

http://dromen.wereld.nl

http://nav.webring.yahoo.com/hub?ring=lucid&index

 

 

Vakantie (2): Kaarten en reisgidsen

 

Kaarten van het gebied waar je heen wilt krijg je vanzelf als je met een routeplanner je autorit uitstippelt. Daarover heb ik het gehad in Guideline 24, een extra vermelding voor de routeplanner van Michelin kan geen kwaad. Verschillende atlassen zijn er op internet te vinden; de meeste schieten tekort in detail. De beste vind ik de atlas die op de site van Elmar staat. Voor beschaafde landen (denk niet aan Afghanistan) geeft hij extreem veel detail. Toch lijkt me voor onderweg een normalewegen kaart, schaal 1:200.000, geen overbodige luxe.

De sites over landen en steden die ik vorige keer noemde, kunnen al enigszins werken als digitale reisgidsen. Hier nog een paar die zichzelf 'reisgids' noemen: Trip voor Amerikaanse steden, Fodors voor steden overal ter wereld en Lonely Planet voor verre landen. Zo wordt het heel moeilijk om nog thuis te blijven.

 

Kaarten:

http://www.freeler.nl/service/guideline

http://www.michelin-travel.com

http://plasma.nationalgeographic.com/mapmachine/index.html

http://www.atlasvannederland.nl/

http://www.mapquest.com

http://www.elmar.nl

 

Gidsen:

http://www.lonelyplanet.com/destinations/

http://www.fodors.com/miniguides/

http://www.trip.com