Ascii-art

 

is de kunst van het plaatjes tekenen met alleen maar lettertekens. Bijvoorbeeld ___,,,^..^,,,___ Zie je wat dat is? Een kat die over een schutting gluurt. Het is een kunstvorm die op internet veel wordt beoefend. Toen modems traag waren, en er trouwens nog geen grafisch World Wide Web bestond, was dit de enige manier om afbeeldingen te maken die in een redelijke tijd konden worden overgeseind.

Er is een complete 'webring' aan Ascii-art gewijd, een reeks van zo'n 40 sites die naar elkaar verwijzen. Je staat ervan te kijken wat je kunt bereiken met zulke eenvoudige middelen als letters, leestekens en cijfers. Er bestaat zelfs software om op een eenvoudig manier Ascii-art te maken, zodat je niet hoeft te puzzelen in Kladblok. Nog een tip: als je in een gewone tekstverwerker aan de slag gaat, gebruik dan lettertype Courier. Je merkt gauw genoeg waarom.

 

http://www.chris.com/ascii/

http://nav.webring.yahoo.com/hub?ring=ascii&list

 

 

Openbaar vervoer

 

Na weken informatie over autorijden is het hoog tijd voor het openbaar vervoer. Uiteraard kun je bij de NS een treinreis uitstippelen, en de algemene OV-site plant een reis per openbaar vervoer van deur tot deur. Sinds kort geeft de NS geld terug in geval van vertragingen; op de NS-site wordt de regeling uitgelegd. Studenten hebben al een manier gevonden om hier misbruik van te maken. Ook is er een student die een site heeft opgericht om verloren OV-jaarkaarten terug bij de eigenaar te krijgen.

Algemene informatie is te vinden bij de Startpaginadochters over openbaar vervoer. Via deze linkpagina's vind je ook musea, modelspoorgemeenschappen en trein-games.

Fascinerend vind ik de dienstregelingen voor andere landen van Ribbonrail. Plan eens een reis naar Bratislava, Lissabon, of Acapulco. Niet zo makkelijk als 9292ov, maar de informatie is er.

 

http://www.ns.nl/reisinfo/

http://www.9292ov.nl

http://www.ns.nl/actueel/welcome3.asp?id=142

http://www.watnou.com/ns/

http://www.ovgeld.cjb.net/

http://www.ov-kaart.com

http://trein.pagina.nl

http://bus.pagina.nl

http://www.ribbonrail.com/nmra/travelw2.html

http://www.ribbonrail.com/nmra/travelamtk.html

http://www.ribbonrail.com/nmra/travelreg.html

 

 

Animaties

 

Een tijdje geleden heb ik een paar sites aanbevolen die leuke animaties vertonen (Guideline 14). Ze blijven binnendruppelen, en ik wil er graag weer een paar noemen. Hoving heeft geestige absurde tekenfilms over 'Ugly Mean Chickie', een raar kuikentje. Hoogerbrugge is ook absurd, maar op een kunstzinnige, stijlvolle manier. Niet om te lachen volgens mij. Gifworks heeft geen animaties om bij wijze van amusement naar te kijken. Deze site wil ik aanbevelen voor wie zelf wil spelen met 'gif-animaties'. Ze hebben daar een gigantische voorraad kleine bewegende plaatjes, zoals je die veel op homepages aantreft. Deze kun je met een applet op hun site bewerken en daarna zelf opslaan of zelfs rechtstreeks op je homepage plaatsen. Reuze handig. Pas op: gif-animaties bewegen alleen als je ze opent in een browser als Internet Explorer!

 

http://www.hoving.com

http://www.hoving.com/startpage.html

http://www.hoogerbrugge.com/

http://www.gifworks.com