Strips

 

De afgelopen maanden ben ik tegen een groot aantal stripsites opgelopen. Elke zichzelf respecterende stripmaker zal inmiddels wel een website hebben. Wel is het zo dat ze meestal opzettelijk zo weinig mogelijk aan echte strips prijsgeven op hun site - er moeten immers ook nog boeken verkocht worden. Fokke en Sukke zijn een goed voorbeeld. Op hun site vind je ťťn tekening per maand; verder kun je T-shirts en mokken bestellen en dat soort onzin. Volop F en S-strips vind je vooral bij NRC Handelsblad en Intermediair Online, inclusief een prima archief. Dilbert.com is ook een commerciŽle site, maar daar staan meer dan voldoende strips. Wat Guust Flater en Kuifje betreft moet je zelf even in de links grasduinen, er zijn meer sites dan ik zelf kan bekijken. Cartoozine is een leuk online stripblad, en op Lambiek.net staat een Nederlandse stripgeschiedenis online.

 

http://www.foksuk.nl/

http://www.nrc.nl/FS/inhoud.html

http://www.intermediair.nl

http://www.dilbert.com/

http://www.wsis.net/guust/flater/

http://go.to/hg

http://www.cartoozine.com

http://www.lambiek.net

 

 

RSI

 

De muisarm lijkt een epidemie te gaan worden. En niet alleen de muisarm, want de algemene aandoening RSI (Repetitive Strain Injury, schade door herhaalde bewegingen) kan door van alles en nog wat ontstaan. Zelfs door het verzorgen van babies, lees ik op de site van de RSI-vereniging. Maar ook door het inpakken van koekjes in een fabriek, het uitbenen van karkassen van koeien en varkens, of het subtiel musiceren op de viool.

Verschillende sites geven adviezen over RSI, over voorkomen, genezen, het vinden van lotgenoten en het zoeken van hulp - dat laatste bijvoorbeeld als het gaat om juridische verwikkelingen.

Verder is er allerhande software die moet helpen RSI te voorkomen of te verlichten. Mousetool laat de muispijl besturen vanaf het toetsenbord, andere programma's houden bij of je niet teveel en te lang achter de pc zit te muizen.

 

 

http://www.rsi-vereniging.nl

http://www.gezondheidsmanagement.nl

http://www.muisarm.nl

http://www.mousetool.com

http://www.niagara.com/~mcarter

http://www.ablazze.com

 

 

 

Autorijden (5): Racen

 

Autorijden als sport is over de hele wereld populair. Dat merk je op het World Wide Web, niet alleen aan het grote aantal sites dat je erover kunt vinden, maar ook aan het feit dat veel sites meertalig zijn. Er is alleen geen vaste regel wat die verschillende talen dan wel zijn. Bij F1racing.net, bij Jos Verstappen, bij Porsche en bij Jaguar is er een Nederlandse afdeling, maar dat is natuurlijk niet overal het geval. Bij Ferrari is de Nederlandse site nog in ontwikkeling.

Het zijn over het algemeen prachtige sites; je kunt wel zien dat er geld zit in de autosport. Je kunt verschillende categorieŽn onderscheiden, bijvoorbeeld sites van organisaties, sites van coureurs en sites van merken. Bij sites van organisaties ligt het accent op nieuws en bij de coureurs en merken op public relations - wat voor liefhebbers vast geen bezwaar is. Op de Startpaginadochter f1.pagina staan nog veel meer van dit soort links.

 

Organisaties:

http://www.formule1.nl

http://www.f1racing.net/nl

http://www.fia.com

http://circuit-zandvoort.nl

 

Merken:

http://www.ferrari.com

http://www.mclaren.com

http://www.porsche.nl

http://www.jaguarcars.com/nl

 

Coureurs:

http://www.ayrton-senna.com

http://www.verstappen.nl

 

Algemeen:

http://www.sportcars.org

http://www.supercars.net

http://f1.pagina.nl