Autorijden (3): Routeplanners

 

Routeplanners op internet zijn gratis, altijd actueel (daar gaan we gemakshalve vanuit) maar kosten wel lokale belminuten naar de provider. Een recent onderzoek heeft aangegeven dat er wel degelijk fouten in voorkomen, (met eenrichtingsverkeer bijvoorbeeld) maar dat ANWB en Shell de beste zijn. Ik heb er een paar uitgeprobeerd.

Lokatienet, Routenet en Routeplan zijn identiek en niet zo handig. Je moet langs verschillende pagina's voor je een route hebt, en de routebeschrijving rammelt, vooral dicht bij huis. De andere geven meteen resultaat. Alh zelfs van straat naar straat, maar de route is vaak niet de handigste. ANWB en Shell doen het globaler: tot aan een postcodegebied. Minder pretenties maar wel zo simpel. Shell heeft meer mogelijkheden maar werkt langzamer. Op het kaartje dat je erbij krijgt zou je moeten kunnen zoomen maar dat werkt niet goed. Daarom is ook mijn favoriet ANWB.

 

http://www.anwb.nl/city/rpe_start.htm

http://www.shellgeostar.com

http://www.alh.nl/alh/

http://www.routenet.nl/

http://www.routeplan.nl

http://www.lokatienet.nl

 

 

De geheimen van UFO's

 

Hier volgt de vreemdste verzameling links die ik tot nu toe bij elkaar heb gezocht. UFO-gelovigen aller landen, verenigt u op internet! Op de websites van UFO-fanaten worden artikelen geplaatst, foto's vertoond en waarnemingen gepubliceerd, en je kunt je eigen waarnemingen aanmelden.

Jammer genoeg gaat het geloven in vliegende schotels vaak samen met nog veel vreemdere ideeën, bijvoorbeeld dat AIDS is ontstaan uit biologische oorlogvoering, of dat de Nazi's op Antarctica vliegende schotels bouwden en ermee naar de maan gingen. Het is wel leuk om in dit soort waanideeën te grasduinen maar kijk ook eens tussen de documenten van de Amerikaanse overheidsorganisatie NSA (National Security Agency), waar 'pro' en 'con' beide zijn vertegenwoordigd. Jammer genoeg zijn deze documenten onscherp en je hebt er de Acrobat Reader voor nodig. Op de Nsa-pagina staat hoe je deze downloadt.

 

http://nsa.gov/docs/efoia/released/ufo.html

www. http://xs4all.nl/~ufonet/

http://www.ufo.it/german

http://www.ufo.it/english/index2.htm

http://www1.ca.nizkor.org/hweb/people/z/zundel-ernst/flying-saucers

http://www.thule.org

 

 

Computergeschiedenis

 

De computer is jong, maar heeft al een paar decennia geschiedenis achter de rug. Talloze particulieren en organisaties overal ter wereld houden zich bezig met het bewaren van apparaten, software en kennis over computers. De eerste drie links hieronder betreffen Nederlandse collecties. Dan volgt het blad Hack-tic, het roemruchte computerkrakersblad, alle afleveringen vanonder de scanner. Yahoo heeft een verzameling links naar internationale organisaties die zich met computergeschiedenis bezighouden. En bij Abandonkeep en Mobygames kun je ouderwetse software downloaden, soms inclusief de emulatoren waarmee je pc het benodigde antieke computertje nabootst. Veel plezier!

 

http://www.science.uva.nl/faculteit/museum/

http://www.xs4all.nl/~rimmer/collect.htm

http://welcome.to/return

http://www.hacktic.nl

http://dir.yahoo.com/Computers_and_Internet/History/

http://www.computerhistory.org

http://www.abandonkeep.com

http://www.mobygames.com