Www.ministeries.nl

Herbert Blankesteijn

 

'Websites overheid beneden de maat,' kopte kort voor het ter perse gaan van dit blad de webeditie van Automatisering Gids. Het bleek te gaan om een 'verkenning' door Deloitte en Touche naar de websites van ministeries. Deze sites bleken geen handige standaard adressen te hebben, en de mogelijkheden om mee te discussiëren over beleid, ambtenaren te mailen, klachten in de dienen, een gastenboek te tekenen of informatie over vacatures te vinden, waren evenmin gestandaardiseerd en meestal onvoldoende.

 

Ik kreeg zin om deze bevindingen eens te controleren maar hoe zou ik al die sites makkelijk vinden? De naamgeving was dus niet consistent. Verkeer en Waterstaat was www.minvenw.nl, dat wist ik toevallig, maar zou Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen dan www.minocenw.nl zijn? En Justitie www.minj.nl? Vast niet. Ik had geen trek om elk minsterie apart op te sporen via een zoekmachine. Ergens moest een nette lijst bestaan met verwijzingen naar alle sites van ministeries, zodat ik alleen maar vijftien keer hoefde klikken. Maar waar?

 

Op www.overheid.nl natuurlijk. Ik tikte het adres in en kon inderdaad direct klikken op een link genaamd Ministeries. Zo kreeg ik waarachtig een klikbare lijst met namen van alle departementen. Groot was mijn teleurstelling toen ik telkens weer belandde bij een digitaal Postbus 51-informatieloket op active.postbus51.nl. Wel informatie over de betreffende ministeries, maar niet de sites van de ministeries. Via www.overheid.nl zijn die niet te bereiken.

 

Geen nood. Als ik iets niet kan vinden, grijp ik onverdroten naar www.startpagina.nl. Die heeft een 'dochter', genaamd politiek.pagina.nl. Dáár waren alle vijftien departementen. Waarheen gingen de links?

 

Dat was even schrikken. Vier brachten me terug naar www.overheid.nl, en de link 'Algemene Zaken' verwees direct naar active.postbus51.nl. 'Grote Steden…' verwees naar www.rogervanboxtel.nl, een site die ik meer zie als een persoonlijke site van de minister. 'Ontwikkelingssamenwerking' bracht me naar www.minbuza.nl, Buitenlandse Zaken dus, en het allerleukste: 'Buitenlandse Zaken' verwees naar www.politie.nl.

 

Verder zoeken. Het Overheidsloket-2000, op www.ol2000.nl, had geen ministeries voor mij. Www.webwijzer.net, een site met 'voorbeeldsites voor de overheid', evenmin. Overheid.dds.nl, het vroegere Overheidsplein van de Digitale Stad Amsterdam, had wel provincies, en ook de site van Roger van Boxtel, maar niet een klikbare lijst met ministeries.

 

De zoekmachine www.ilse.nl heeft een internetgids met talloze thema's, zoals cultuur, gezondheid, media en muziek. Edoch, geen overheid of ministeries. Dan maar intikken. Als zoekwoord tikte ik in: 'ministerie'. Bij de zoekresultaten bovenaan: www.minvenw.nl. Dat wist ik al. Bij de eerste tien resultaten geen enkel ander ministerie. Ik tikte in: 'ministerie van defensie', en 'ministerie van justitie'. Wat er kwam, niet de sites van de gezochte departementen. De startpagina-concurrenten www.startkabel.nl en www.pagetostart.nl boden evenmin soelaas.

 

Uit pure sikkeneurigheid tikte ik nog eens 'ministerie' in het zoekvenster van de zoekmachine www.surfboard.nl. En daar stond opeens, in volle glorie, een vrijwel complete lijst van twaalf departementen. Weliswaar geen Algemene Zaken, geen Ontwikkelingssamenwerking, en geen Grote Steden, maar wel weer bovenaan: Verkeer en Waterstaat.

 

Het doel waarmee ik aan dit avontuur was begonnen, de sites van de ministeries beoordelen, was ik compleet vergeten. Het middel, een behoorlijke lijst met sites van ministeries, was doel geworden. Dat doel had ik bereikt, en nu was het tijd voor conclusies.

 

= Deloitte en Touche heeft alvast gelijk met zijn conclusie over de adressen van de sites van de departementen. Wat is de logica achter minjust.nl, minocw.nl, minvenw.nl, minbuza.nl?

= Geen enkele voor de hand liggende instantie beschouwt het blijkbaar als zijn taak een overzicht te hebben van sites van ministeries. Noch de overheid zelf, noch sites die de overheid tot onderwerp hebben, doen hier moeite voor. (Financiën en Buitenlandse Zaken blijken deze service wel te bieden - dat moet je maar net weten, en die ministeries moet je wel eerst kunnen vinden.)

= Ministeries stellen zich op internet meer op als onafhankelijke bedrijven dan als afdelingen van één bedrijf, dienstbaar aan de Staat der Nederlanden. Verwijzen naar elkaar, of naar een centraal punt, doen ze niet. Er is geen overeenkomst in vormgeving.

= Slechts één ministerie snapt hoe je je site vindbaar kunt maken voor gebruikers van een zoekmachine, en dat is Verkeer en Waterstaat.

= Het ministerie dat nog wat orde zou kunnen scheppen in deze chaos, Algemene Zaken, hééft niet eens een eigen site.

 

Aan het bekijken van de sites ben ik niet toegekomen. Met de bovenstaande informatie kunt u dat nu gelukkig zelf. Het onderzoek van Deloitte en Touche is compleet op internet te vinden op www.deloitte.nl bij 'nieuws', onder de persberichten.