Corel is een pion voor Microsoft

Herbert Blankesteijn

 

Op 3 oktober is bekend geworden dat Microsoft een bedrag van 135 miljoen dollar heeft gestoken in Corel. Een opmerkelijke zet, want Corel heeft zich de laatste jaren geprofileerd als een haard van verzet tegen de monopolist uit Redmond. Corel verkoopt WordPerfect en een bijbehorende set kantoorprogramma's en beconcurreert daarmee Office van Microsoft. Ook brengt Corel een eigen versie op de markt van het alternatieve besturingssysteem Linux, de luis in de pels van Windows. Corel is zich met Linux gaan bezighouden om WordPerfect te redden, want in de Windows-markt kan het bedrijf niet tegen Office op. Linux bood Corel een groeimarkt waar Microsoft nadrukkelijk afwezig was: het hele WordPerfect kantoorpakket is voor Linux verkrijgbaar. Microsoft heeft er tot nu toe voor gepast Office voor Linux geschikt te maken omdat dat gebruikers bij Windows zou kunnen weglokken.

 

Dus waarom investeert Microsoft in deze concurrent? Waarschijnlijk niet om de rechters in het voortsudderende antitrustproces te beïnvloeden. Het bestaan van concurrenten is Microsoft veel waard, maar dan had de injectie aan de zieltogende concurrent beter begin dit jaar gegeven kunnen worden. Het rekken van het leven van Corel is voor Microsoft hooguit een aangename bijwerking.

 

Bezwijkt Microsoft voor Linux? Geenszins.Dan had 'Redmond' Corel wel gekocht. Het opkopen van bedrijfjes met interessante technologie is routine voor het concern. Microsoft had ook een eigen Linux-versie kunnen ontwikkelen zoals het enkele jaren geleden in een grootscheepse operatie een eigen internetbrowser ging maken. Maar ook hiervan is geen sprake. Voor Microsoft is de investering, om het vriendelijk uit te drukken, bescheiden. Van een ommezwaai in de strategie is geen sprake. Om bedragen van rond de 100 miljoen op te rapen of uit te delen hebben Gates en Ballmer mindere goden in dienst. Mocht Corel alsnog ten onder gaan, dan is er geen man overboord.

 

De investering van Microsoft dient alleen het eigen belang en de eigen strategie. Microsoft heeft enkele maanden geleden een initiatief gelanceerd genaamd .Net ('dot-Net'), waarvan een van de essentiële punten is dat software in toenemende mate verhuurd zal worden via internet. De steun aan Corel helpt ervoor te zorgen dat hoog aangeschreven software zoals het tekenprogramma Corel!Draw voor .Net geschikt wordt gemaakt. Over de concurrentie van WordPerfect zal Microsoft zich geen zorgen maken; de voorbeeldfunctie van Corel voor andere softwaremakers is belangrijker.

 

En Linux? De alliantie kan ervoor zorgen dat ook Linuxgebruikers aan .Net kunnen meedoen. Corel zou hiervoor softwareonderdelen kunnen ontwikkelen. Weliswaar vergroot dit de mogelijkheden van Linux, maar dat gebeurt dan binnen een Microsoft-initiatief, zonder dat Microsoft zich er zelf voor inspant, en met als effect dat de markt voor Microsoft-produkten wordt vergroot.

 

Tenslotte is er bij de bekendmaking van de transactie in een gezamenlijke verklaring van de partijen een cryptische opmerking gemaakt dat 'beide bedrijven zijn overeengekomen bepaalde onderlinge juridische kwesties te regelen.' Nadere uitleg is uitgebleven. De mogelijkheid is geopperd dat Corel nog stof had voor een rechtszaak tegen Microsoft, en dat deze dreiging nu op een voor beide partijen aantrekkelijke manier is afgekocht (de aandelen van Corel reageerden op het nieuws met een stijging van 80%). Maar wat voor kwesties dat zouden moeten zijn weet niemand. Niets verplicht tot een dergelijke zin in een persbericht, dus het is mogelijk dat het de bedoeling was de pers wat zand in de ogen te strooien.