Alles moet op (of: Eeuwig zonde)

Herbert Blankesteijn

 

Eeuwig leven is godsonmogelijk. Er zal altijd slijtage zijn aan het lichaam, en je kunt niet alles vervangen. Er zullen altijd nieuwe ziekten opduiken, als aids, legionnairsziekte, ebola. En er bestaan ongevallen. Bij een kans groter dan nul op dood door een ongeval, zal niemand tot in het oneindige doorleven. Zoveel te beter - na een jaar of honderd heb je het allemaal wel gezien. Dan slaat de verveling toe.

 

Moeten we niettemin proberen zo lang mogelijk te leven? Ik zou het niet doen. Het helpt weinig (denk aan diëten tegen zwaarlijvigheid). De moeite die u ervoor moet doen is buitensporig en u maakt uzelf belachelijk (hardlopen, aquajoggen). En om allerhande gevaren te vermijden moet u dingen laten die het leven leuk en de moeite waard maken (drinken, motorrijden, parachutespringen). In Nederland vinden we al jaren dat de kwaliteit van het leven telt, en niet de lengte. Als dat geldt voor de scharrelkip en voor de comateuze of anderszins lijdende medemens, waarom dan niet voor de wilsbekwame, nog betrekkelijk gezonde lezer van Intermediair?

 

Wie kiest voor de kwaliteit van het leven, heeft een maatstaf nodig, en zo'n maatstaf reik ik u aan. Dat is het Principe van Blankesteijn, en dat luidt: alles moet op. U bent het met mij eens dat het dom is om tijdens het leven geld te sparen, dit niet uit te geven, en het uiteindelijk na te laten aan mensen die het niet nodig hebben, er desondanks ruzie om maken, en er nog onverstandige dingen mee doen ook. Maak uw geld op voor u sterft.

 

Doe hetzelfde met uw lichaam. Alles wat op de dag van uw dood niet volkomen is opgebruikt, daar hebt u minder plezier aan beleefd dan had gekund. Het Principe van Blankesteijn zegt: haal eruit wat erin zit; zorg dat er geen onderdeel is waar Eurotransplant nog wat aan heeft. Dit leidt tot de volgende afgeleide adviezen:

 

Bedrijf ruige sport, zoals voetbal, triathlon of kooivechten. Dit tast de rug en de gewrichten aan, en soms ook de hersenen. Ga door tot het sporten niet meer lukt - dan is het beste eraf en kunt u toch uw gepensioneerde wandelingetje nog maken.

 

Het zal met al die lichaamsbeweging niet meevallen om hart en bloedvaten klein te krijgen. U zult extreem lekker en ongezond kunnen en moeten eten om de aderen nog een beetje te verkalken. Zo raakt meteen uw spijsverteringskanaal op de juiste wijze uitgewoond. Belast uw lever met vier glazen alcoholische drank per dag - het maximum waarbij u niet geldt als probleemdrinker. De hormoonpreparaten die bij bodybuilden in zwang zijn, zijn hier ook toegestaan. Om uw longen te verslijten valt roken te overwegen, en de nieren gaat u te lijf met paardrijden, motorracen of rallys. Zo beleeft u maximaal plezier aan uw lichaam en laat u zo weinig mogelijk voor uw erfgenamen over.

 

U bent veel langer dood dan u leeft. Als u zich niet houdt aan het Principe van Blankesteijn, is het eeuwig zonde.