Millennium plus 1

Herbert Blankesteijn

 

Een jaar terug leefde de wereld in spanning: zou het misgaan of niet? Nu worden voor Kerst nieuwe virusvarianten voorspeld, en aanvallen op websites.

 

Eerst het millennium. Nu de eigenlijke millenniumwisseling voor de deur staat, zoals scherpslijpers al die tijd hebben geroepen, is het tijd voor een laatste evaluatie. Mijn mening in het kort: er is veel misgegaan, al hebben niet alle kranten daarover bericht, in hun leedvermaak over het feit dat er niets leek mis te gaan. Mijn collectie rampjes staat op http://home.wanadoo.nl/hmblank/bug.htm. Er is dus terecht veel geld gestoken in het voorkomen van moeilijkheden - al vind ik dat je dat niet hoeft te bewijzen omdat het voorzorgprincipe (zie ook het broeikaseffect) vereist dat je niet gokt. Er waren voldoende goede redenen om te vrezen voor problemen met computers.

 

Na de eerste week heb ik voorspeld dat er nog het nodige te merken zou zijn, omdat sommige achtergebleven bugs zich later zouden manifesteren, bijvoorbeeld na de eerste maand of het eerste kwartaal. Hier heb ik ongelijk in gekregen. Als er iets is gebeurd hebben bedrijven dat goed opgevangen en binnenskamers gehouden.

 

Vorig jaar sloeg in december de stemming om. Sommige prominenten, zoals opperwhistleblower inzake het millennium Peter de Jager, riepen dat alles goed kwam, dank zij de inspanningen. Tegelijkertijd weerklonken de waarschuwingen voor virussen die bij de jaarwisseling zouden afgaan.

 

Tussen millenniumverschijnselen en virussen zijn twee verschillen. Eén: tegen virussen kun je wel de gebruikelijke, maar geen speciale maatregelen nemen. Je weet niet wat er komt, en bovendien is het gedrag van beeldschermwerkers bepalend en dat verander je niet zomaar. Twee: als virussen toeslaan blijven ze niet in één bedrijf, al was het maar omdat ze via de mail (de meest gebruikelijke verspreidingswijze) altijd naar buiten sijpelen. Als er in een periode meer of ergere virussen worden verspreid zul je dit dus altijd merken.

 

Rond het millennium is er niets speciaals gebeurd op het gebied van virussen. Anders dan bij De Bug toont dit aan dat er werkelijk niets aan de hand was.

 

En zo gaat het bij virussen en dergelijke altijd. Voor het eerst heb ik dat meegemaakt bij het Jeruzalemvirus, nu meer dan tien jaar geleden, en het is telkens hetzelfde liedje. Als er een keer een virus genadeloos toeslaat, zoals Melissa of I love you, dan is het niet voorspeld. Zodra er iets wordt voorspeld, kun je in je agenda schrijven dat het rustig blijft. Hetzelfde geldt voor aanvallen op websites. Sinds Amazon, Yahoo en een aantal andere op een dag bij verrassing platgingen door Denial of Service-aanvallen, is gewaarschuwd voor herhaling. Op computers overal ter wereld zou kwaadaardige software daarvoor stiekem op afstand zijn geïnstalleerd. Er is niets van betekenis gebeurd.

 

Wel circuleren er op het moment virussen die typische decembernamen dragen, zoals Navidad. Dat zegt helemaal niets. Nieuwe virussen zijn er altijd. Een virus moet een naam krijgen en in december, of je nu virusmaker of -bestrijder bent, kies je zoiets.

 

Het worden vredige feestdagen. Veel genoegen.