Treurig vonnis

Herbert Blankesteijn

 

Wat een zielig vonnis heeft de Franse rechter Jean-Jacques Gomez geveld. Hij heeft Yahoo geboden digitale veilingen van Nazi-artikelen voor Franse burgers te blokkeren. Veilingen op Yahoos eigen sites natuurlijk, en niet, zoals veel kranten schreven, op ‘sites’ in het algemeen. Yahoo kan niemand de toegang tot Ebay ontzeggen, net zomin als Albert Heijn mensen bij C1000 weg kan houden.

 

Je hoort mij niet over de Franse wet die de verkoop van dit soort spullen verbiedt. Omwille van het historisch besef van een volk moest het mogen, maar daar gaat het niet om.

 

Het gaat hierom: de veters springen uit mijn schoenen als een Franse rechter een Amerikaans bedrijf dwingt zijn handelwijze op Amerikaanse bodem aan te passen. Moet een Amerikaanse winkel straks toeristen naar hun paspoort vragen als ze iets verkopen dat in Frankrijk niet mag? Laat Gomez de Amerikaanse politie ingrijpen als Fransen in de VS Franglais gaan spreken?

 

Een Franse rechter gaat over Frankrijk, en kan de Franse douane dwingen de invoer van de gewraakte voorwerpen te controleren, of Franse providers bepaalde sites laten wegfilteren. Maar dit... Als ik de volgende president van de VS was, zou ik deze inmenging beschouwen als casus belli.

 

Yahoo zal vermoedelijk naar de pijpen van de gekgeworden Fransman dansen. Yahoo wil zijn Franse poot in leven houden, die hiermee in feite gegijzeld is (de site www.yahoo.fr was al aangepast).

 

Het treurige aan het vonnis van Gomez is de zinloosheid. Yahoo kan proberen de herkomst van zijn bezoekers te traceren, en kan daar een eind mee komen. Maar met anonimiseersoftware als Anonymizer, Freedom of Crowds kan een Franse surfer zich vermommen en toch bij Yahoo kopen. En zelfs als Yahoo wordt dichtgetimmerd, blijven er massa’s internetveilingen over waar de brave Gomez geen uitspraak over gedaan heeft. Zelf heb ik bij Qxl wel eens van die Nazirelikwieën gezien (de verkopers lijken me fouter dan de koopwaar). Mochten zulke veilingen in beschaafde landen onmogelijk worden, dan kunnen ze desnoods worden voortgezet op Antigua, zoals een aantal goksites, of in Slowakije, zoals een welvarende site van softwarekrakers, of anders in Andorra, Liechtenstein, Panama of Liberia.

 

Wat is eigenlijk het belang van Yahoo om hiermee door te gaan? In plaats van technische maatregelen te nemen kunnen ze toch gewoon die fascisten eruit gooien? Ik begrijp het wel: als je dat doet is het eind zoek. Dan verbiedt Iran morgen dat ze flessen wijn veilen, of boeken van Rushdie. Dat is een beter en praktischer argument dan 'de vrijheid die het kenmerk is van internet' of zoiets vaags.

 

Het allerzieligst vond ik daarom niet rechter Gomez maar Vinton Cerf, een van de aartsvaders van internet. De pionier en cultfiguur vond het Franse vonnis ‘strijdig met het idee van internet’. Wat een ouwemannengelul. Ja Vinton, en de 06-sexlijn valt niet te rijmen met de idealen van Alexander Graham Bell. Aureool te koop! Wie biedt?