075 00-11-09 Blankesteijn.666.nl

Herbert Blankesteijn

 

Al sinds er telefoon bestaat mogen particulieren een telefoonnummer hebben. Ze hoeven geen inschrijvingsbewijs bij de Kamer van Koophandel te overleggen. Ook zijn er geen speciale telefoonnummers voor particulieren, met een apart netnummer of zoiets. Dit ondanks de schaarste aan telefoonnummers. Domeinnamen op internet met uitgang .nl mogen sinds jaar en dag alleen door bedrijven worden aangevraagd. Dat is onredelijk, want internet is een medium voor bedrijven én particulieren. Een bruikbare, toepasselijke of makkelijke domeinnaam is ook voor privépersonen van belang.

 

Wat is er dus tegen dat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland particulieren en bedrijven over één kam scheert? Niets, maar dat wil nog niet zeggen dat de SIDN zich daarnaar gedraagt. Vanaf 15 november gelden nieuwe regels en mogen particulieren een domeinnaam registreren, maar vraag niet hoe. Elke naam die een gewone burger registreert krijgt automatisch een driecijferig nummer erbij, en een extra punt. Ik zou dus worden opgescheept met de domeinnaam blankesteijn.666.nl of iets dergelijks, mijn e-mailadres zou worden herbert@blankesteijn.666.nl en mijn website www.blankesteijn.666.nl.

 

Wat is nu het argument? SIDN wil dat je kunt zien wat een bedrijf is en wat een particulier. Het belang daarvan ontgaat mij volkomen. En volgens directeur Boswinkel van SIDN: 'Anders zou de eerste die jansen.nl registreert die mogelijkheid aan iedereen ontnemen.'

 

Meer kletskoek in één zin kan echt niet. In de eerste plaats heeft Boswinkel zijn huiswerk niet gedaan. Zoals op internet met een paar klikken is te vinden, is het domein jansen.nl inderdaad vergeven aan de eerste Jansen die zich heeft aangediend. Onder de oude regels! Aan een bedrijf dus - toevallig een eenmansbedrijf, of liever, een particulier die er toevallig een eenmansbedrijfje op nahield en dus het geluk had binnen de regels te vallen. Dat toont aan dat het argument om particulieren met getallen op te zadelen net zo goed opgaat voor bedrijven. Hoeveel BV's Jansen hebben achter het net gevist?

 

Verder: bieden de cijfers 100 tot en met 999 soelaas voor alle Jansens in Nederland? Natuurlijk niet, want er zijn veel meer dan 899 Jansens. Enig idee verder, beste SIDN, waarom particulieren een domeinnaam willen hebben? Ik geef u het antwoord omdat u het zelf blijkbaar niet begrijpt: omdat ze op een eenvoudige manier gevonden willen kunnen worden. Als Piet A. Jansen jansen.nl niet kan krijgen, dan kiest hij pietjansen, of pietajansen, of hij neemt zijn straatnaam, de naam van zijn hond, of iets anders wat zijn omgeving makkelijk onthoudt. Maar door de getallenregel wordt het nu altijd pietajansen.131.nl of anders hector.100.nl en krijgt hij, wat hij ook probeert, een rottig te onthouden adres. Hoe durft u, daar bij de SIDN, terwijl u zelf hebt toegelaten dat een bedrijf als Namespace meer dan 40.000 namen registreerde en niet gebruikte - en u pas ingreep toen Namespace niet betaalde.

 

SIDN reserveert de cijferloze namen voor het bedrijfsleven en behartigt zo het commerciële belang. De consument kan beter uitwijken naar de domeinen .com, .org, .net en .nu. Daar kun je een naam krijgen in plaats van een gedrocht.