071 00-10-12 Beste koop

Herbert Blankesteijn

 

De verhouding tussen de Consumentenbond en de computer is duurzaam moeizaam. Dat is begonnen vroeg in de jaren '80, met een onderzoek naar de kwaliteit van microcomputers. Ik weet nog dat de computermedewerker van De Volkskrant de Consumentenbond krachtig de oren waste omdat ze geen rekening had gehouden met de belangrijkste factor, de beschikbaarheid van software. Het was in de tijd dat programmatuur van de ene computer het niet deed op de andere, en de CB had daar niet aan gedacht.

 

De Consumentenbond heeft veel geleerd, maar schiet nog geweldige bokken. Een jaar of drie geleden werd de Consumentenbond opeens internetprovider. Met onvervalste reclameslogans verkocht de bond onder zijn leden voordelige internetabonnementen. Wie toehapte kwam onder de paraplu van 'Consunet' in feite terecht bij WorldOnline. Terwijl de CB net bezig was met een onderzoek naar de kwaliteit van internetaanbieders.

 

Vorig jaar kwam de Consumentenbond met het Webtrader-logo, een keurmerk voor winkels op internet. Een webwinkel moet hiervoor aan bepaalde eisen voldoen, bijvoorbeeld inzake veiligheid en privacy. Maar dit bleek een wassen neus toen twee winkels kort na de invoering van het logo slordig bleken met klantgegevens. Van tevoren was niet gecontroleerd of de winkels aan de voorwaarden voldeden, en er volgde geen sanctie toen ze tekort schoten. De falende winkels bleven het logo voeren.

 

Het nieuwste hoofdstuk in dit vervolgverhaal is te vinden in de Consumentengids van oktober. Daar staat een vergelijkend onderzoek van boeken onder de kop 'Ouderen testen computerboeken.' Dertien computerboeken worden onder de loep genomen, waarvan er maar één expliciet op ouderen is gericht. De criteria, zo blijkt uit het artikel, zijn niet specifiek voor ouderen, maar voor beginners, zoals eenvoud, duidelijkheid en heldere illustraties. De drie winnende boeken zijn niet speciaal voor ouderen geschreven. Er is dus gewoon onderzocht wat de beste boeken voor beginners zijn.

 

Dit zou nog zo vreemd niet zijn, ware het niet dat een pagina terug de Consumentenbond aankondiging doet van een Teleaccursus waaraan zij zelf meewerkt. 'Leer nu hoe u uw computer optimaal kunt benutten,' staat erboven. Er is sprake van een cursusboek van Teleac/NOT zelf en een bijbehorende 'Pc-koopgids' van de CB. Het is een paginagroot stuk in dezelfde opmaak als de Consumentengids gebruikt om de Consumenten-reisgids te presenteren. Nog gekker wordt het twee pagina's verder terug, want daar kondigt de Consumentenbond in een klein kader een eigen boek aan, 'De computergids, alles over kopen en gebruiken.'

 

Als lid van de Consumentenbond kan ik er geen touw aan vastknopen. Wat is nu het beste computerboek voor beginners? Het beste uit de test, het paginagroot gebrachte Teleacboek, of het eigen boek? Een eigen boek maken duurt maanden, waarom dan nog een aparte test op touw gezet? Waarom de twee boeken waaraan de CB heeft meegewerkt, desnoods als drukproeven, niet in de test opgenomen? Ongeschikt voor ouderen? Ik denk dat bij de Consumentenbond de linkerhand niet weet wat de rechter schrijft. Maar welk boek het beste is, kom ik daarmee niet te weten.