De Ballastfactor

Herbert Blankesteijn

 

Als regelmatig consument van nieuws op internet breng ik vaak mijn computer in moeilijkheden. Dat gaat zo. Ik vraag een pagina op van een of andere krant. Op mijn scherm opent zich een venster, en dan begint het wachten. Omdat ik niet van wachten hou, ga ik dan meer vensters openen, soms wel tien of twintig voordat het eerste venster is volgelopen met het artikel dat ik wil lezen.

 

In zekere zin vererger ik op deze manier het probleem dat ik wil ondervangen. Het probleem is namelijk dat de pagina's niet snel genoeg binnenkomen. Maar als er tien pagina's tegelijk moeten worden binnengehaald, gaat dat per pagina natuurlijk tien keer zo langzaam. Het is net zoiets als een sluiproute nemen om een file te vermijden, en daarmee even lang onderweg zijn als wanneer je zou hebben gewacht. Je doet het alleen om te blijven bewegen, om in controle te zijn.

 

Intussen belasten al die pagina's mijn pc, met hun banners, plaatjes, animaties, javascripts en wat niet al. Het geheugen loopt vol en door al dat multitasken stijgt de kans op vastlopen. Dat laatste gebeurt dan ook geregeld. Het zou allemaal niet nodig zijn als ik een snellere verbinding had, want dan hoefde ik niet te wachten. Of als ik betere software had - maar software die niet vastloopt, bestaat niet. Of als de webpagina's van nieuwssites minder zwaarlijvig waren, want ook in dat geval zou ik niet telkens méér vensters hoeven openen.

 

Ik ben eens gaan kijken hoeveel ongevraagde ballast nieuwsmedia met hun pagina's meesturen. Daarvoor heb ik van 21 sites pagina's opgevraagd: landelijke dagbladen, financiële media, internationale nieuwsorganisaties en computersites.

 

De zwaarste pagina's vind je door de bank genomen bij de computersites. De ergste die ik heb kunnen vinden is Computable met 187 kB! Iemand met een snel modem moet daarvoor minimaal een halve minuut wachten. Dat is volstrekt belachelijk. De nieuwsgiganten CNN, BBC en NYT hebben allemaal meer dan 100 kB, net als het Financieel Dagblad. De gewone dagbladen zitten allemaal onder de 100 kB, met als kampioen de Volkskrant: net 25 kB. Hulde! De nummer 2 van de dagbladen, NRC Handelsblad, heeft meer dan het dubbele.

 

Maar wat krijg je op zo'n pagina? Hoeveel nieuws komt er mee met al die troep? Ik heb het totaal aantal kilobytes gedeeld door het aantal kilobytes tekst en kom zo tot wat ik noem de ballastfactor. Een ballastfactor onder de 10 komt niet voor! Voor elke kB nieuws krijg je dus minimaal 10 kB vormgeving en advertenties. De winnaars zitten op een ballastfactor van 11. Dat zijn Bloomberg en de New York Times; de laatste vooral dank zij de ongelooflijk lange artikelen. In Nederland winnen NRC en De Volkskrant, met een ballastfactor van 16. De Telegraaf heeft een ballastfactor van 233, u leest het goed, 233 keer zoveel ballast als nieuws op de webpagina's van de Telegraaf. Zoals iedereen met het blote oog kan vaststellen is de ballastfactor van een gewone krant (foto's zijn ballast) ongeveer 2.