Hier hacken svp

Herbert Blankesteijn

 

Het succes van muziek in de bestandsvorm mp3 is de muziekindustrie een doorn in het oog, en dat is begrijpelijk. Mp3-bestanden kunnen naar believen worden gekopieerd, zodat internetgebruikers op grote schaal illegaal muziek uitwisselen. Artiesten en platenmaatschappijen worden gedupeerd. De meest gedupeerden zijn uiteraard de populairsten, dus degenen met wie je het minste medelijden hoeft te hebben, maar diefstal blijft het.

 

180 bedrijven, verenigd in het Secure Digital Music Initiative of SDMI, streven naar een muziekstandaard die het innen van auteursrechten mogelijk maakt. Bij SDMI bekende namen als Microsoft, Compaq en EMI, en, merkwaardig genoeg, bedrijven die profiteren van de huidige kopieerwoede, zoals Adaptec (kopieersoftware), Philips (cd-recorders en blanco cd's) en zelfs Napster (software voor uitwisseling via internet). De laatste drie zullen zeggen dat ze streven naar legaal gebruik van hun producten, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dan ze in SDMI zitten bij wijze van schaamlapje.

 

De industrie heeft gelijk dat het de spuigaten uitloopt met de kopieerwoede. Maar in plaats van te pogen alleen dit probleem aan te pakken gaat SDMI veel verder. De standaard waaraan wordt gewerkt moet allerlei soorten muziekbestanden mogelijk maken. Bestanden die één keer kunnen worden afgespeeld, of drie keer. Bestanden die oneindig vaak kunnen worden afgespeeld. Bestanden die niet kunnen worden gekopieerd, of precies twee keer. Die na een bepaalde datum niet meer werken. Die alleen op één bepaald apparaat kunnen worden gebruikt. Elk met een eigen prijs. Muziek kan dan meer worden uitgemolken.

 

Beveiligde muziek bestaat allang, in een vorm die gemaakt en verkocht wordt door het bedrijf LiquidAudio. LiquidAudio is geen succes, omdat het niet opkan tegen de lawine van gratis mp3-muziek. Dat verbaast me niet, maar SDMI spant het paard achter de wagen door een nieuwe standaard te verzinnen die nóg ongunstiger is voor de consument. Hoe kunnen de bedrijven in SDMI denken dat ze mp3 zo kunnen tegenhouden? Ze dwingen de liefhebber bijna tot illegaal gedrag.

 

Er liggen nu verschillende voorstellen voor een beveiligde bestandsvorm. SDMI daagt hackers uit deze te kraken via www.hacksdmi.org, zodat de voorstellen kunnen worden verbeterd en de sterkste variant kan worden geselecteerd. Er is een prijs van 10.000 dollar. Met deze test 'in het wild' probeert SDMI op een koopje zijn technieken te verfijnen.

 

SDMI begrijpt er niets van. De beste hackers laten zich niet misbruiken om de industrie te helpen in zijn hebzucht, maar ze zullen een eenmaal vastgestelde standaard snel, bekwaam en met groot genoegen uitkleden, om de industrie te pesten.

 

Bovendien zijn de inspanningen van SDMI volstrekt irrelevant. Elk muziekstuk hoeft maar door één wereldburger legaal worden gekocht die het afspeelt, en op een pc opneemt. Converteren naar mp3, aanmelden bij Napster, op een site of nieuwsgroep zetten, klaar.

 

De industrie moet mp3 gebruiken in plaats van bestrijden. Bijvoorbeeld door cd-roms met complete oeuvres van artiesten uit te brengen (12 uur mp3-muziek op één cd!). Een mooi boek erbij met teksten en foto's, en genoeg mensen zullen het willen kopen. Weg met de achterhoedegevechten.