Philips' nieuwe flater

Herbert Blankesteijn

 

Sorry Philips, ik ga wéér bashen. Laatst ging ik tekeer tegen het experimentele systeem Bello, dat van alles moet automatiseren dat je volgens mij beter in eigen hand kunt houden. Nu ga ik een produkt afkraken dat Philips op de markt brengt. Sinds augustus is namelijk de volgende flater van Philips bekend. Kleding met elektronica erin verwerkt!

 

Onder uitvinders en futurologen leeft het idee dat iets wat technisch mogelijk is, ook daadwerkelijk ingang zal vinden. Vandaar het eeuwige geklets over toerisme in de ruimte en bemande Marsvluchten. Mijn vraag: weet iemand waarom de professionele bemande ruimtevaart al dertig jaar kwijnt?

 

De levenskansen van nieuwe technieken schat ik altijd met drie zelf verzonnen criteria. Om te slagen moet een uitvinding uiteraard technisch uitvoerbaar zijn. Dat is meestal het minste probleem. Daarnaast moet hij handig zijn, dus er moet behoefte aan wezen, en tenslotte moet de versie die op de markt komt, te betalen zijn.

 

Deze drie eisen kunnen snel inzicht geven. Over het onderscheppen van vijandelijke raketten kun je kort zijn. Niet uitvoerbaar. Aan stofzuigende robots is zeker behoefte, maar door alle complicaties in een normaal huishouden, zoals rondslingerende schoenen, worden ze extreem ingewikkeld. Als ze al zullen werken, blijven ze zeker nog heel lang onbetaalbaar.

 

Philips gaat nu samen met Levis jassen op de markt brengen met een mobiele telefoon en een mp3-speler aan boord. Ik moet daar heel diep van zuchten. Technisch uitvoerbaar vast wel, en misschien op den duur betaalbaar, maar stomweg niet handig.

 

Dan heb ik het niet over een voor de hand liggend probleem als: hoe was je zo'n jas. Zo achterlijk zijn ze bij Philips ook weer niet. Die spullen zijn goed waterbestendig gemaakt, mag je aannemen. Ik heb het ook niet over het feit dat de jas geen koptelefoon heeft, maar een luidsprekertje in de kraag. Normen veranderen.

 

Ik wil wel weten hoe je met zo'n jas je bereikbaarheid organiseert. Wat als je ergens je jas uitdoet? En als je een andere jas aan wilt? Moet je dan een hele garderobe van dit soort jassen hebben? Zullen de jassen van Sony volgens dezelfde standaard werken? En als het warm is en je wilt géén jas aan? Is er dan een overhemd met ingebouwde bedrading beschikbaar? Zo ja, kun je je daar niet beter toe beperken? Dezelfde vragen kun je stellen over muziekdoosjes die in een jas zijn ingebouwd. Het komt erop neer dat je steeds hetzelfde apparaat op steeds een ander kledingstuk moet aansluiten. Als elk kledingstuk zijn eigen apparaten krijgt, wordt het nog ingewikkelder en onhandiger. Dan wordt het een veldslag van al dan niet oplaadbare batterijen en al dan niet gesynchroniseerde digitale muziekbestanden en telefoonboekjes. En het antwoord is daarom onafwendbaar: een losse telefoon en een losse muziekspeler zijn gewoon handiger. En die losse apparaatjes stop je niet in je jaszak - ze gaan in de tas of de koffer, want die gaat altijd mee.

 

Elektronica verweven in kleren is beschamende flauwekul. Philips, get real.