Pcmkranten.com

Herbert Blankesteijn

 

Wanneer u dit leest is er hoogstwaarschijnlijk uitspraak gedaan in de kwestie PCM Uitgevers versus Kranten.com. Het gaat, in het kort, om de vraag of de site Kranten.com koppen uit PCM-kranten mag overnemen, met een link rechtstreeks naar de betreffende artikelen.

 

Kranten.com helpt de lezer de voorpagina met advertenties van de betreffende krant te omzeilen, en lardeert intussen wel zijn eigen pagina met advertenties. Puur bloedzuigen, mag je zeggen. PCM, eigenaar van de meeste landelijke dagbladen, is het voornaamste slachtoffer van deze truc. Dus is het logisch dat PCM in het geweer komt.

 

Internet-adepten protesteren tegen deze poging van PCM om 'diep linken' te verbieden. Internet zou daarvan afhankelijk zijn: het Web leeft van de mogelijkheid om naar believen klikbare verbindingen aan te brengen, vinden zij. Deze protesten zijn onzinnig. In de eerste plaats, als PCM gelijk krijgt, zul je toestemming moeten vragen voor het aanbrengen van een diepe link. Deze toestemming zal vaak worden gegeven: veel sites maken duidelijk dat ze daar geen enkel bezwaar tegen hebben. Er zal dus weinig veranderen. In het geval van PCM zal het uitblijven van toestemming voor de lezer één extra klik betekenen: een klik van de gekopieerde kop bij Kranten.com naar een voorpagina, en daarvandaan één naar het betreffende artikel.

 

Los daarvan, het argument dat een verbod op diep linken slecht zou zijn voor internet snijdt geen hout. Als de rechter zegt dat diep linken in strijd is met de zeggenschap die een rechtspersoon heeft over zijn intellectueel eigendom, is dat jammer voor het diep linken en voor internet. Dat de huidige praktijk op internet anders is, dat veel sites werken zoals Kranten.com, dat nieuwsconsumenten dat makkelijk vinden en dat veel media daartegen geen bezwaar hebben, zegt niets, behalve dat niemand precies weet welke regels gelden. Een wereld waarin de eigenaar zelf uitmaakt wie naar zijn spullen mag verwijzen, is goed voorstelbaar. Het is curieus dat voorlijke internetliefhebbers zo angstvallig vasthouden aan de praktijk die is gegroeid en waaraan ze zelf gewend zijn. Bang voor verandering?

 

Intussen maakt PCM zich wel goed belachelijk. Vorige week meldde hun advocaat opeens dat het ze niet ging om diep linken als zodanig, maar om het auteursrecht op de koppen die Kranten.com kopieert. Dat slaat nergens op. Als Kranten.com met iets gewijzigde koppen diep zou linken naar artikelen bij PCM-kranten, zou het bezwaar van de verminderde waarde van de advertenties op de voorpagina's net zo goed gelden. Verder snapt PCM blijkbaar niet dat Kranten.com evengoed vanuit het buitenland kan opereren, en dat een uitspraak van een Nederlandse rechter dus geen praktische waarde heeft. Bekwaam technisch personeel hebben ze al evenmin, want er zijn verschillende trucs waarmee de PCM-sites zelf diep linken onmogelijk kunnen maken. Als u mij een diepe link toestaat: een aantal daarvan is uit de doeken gedaan op http://www.planet.nl/planet/0,1114,86_1211_45696,00.html.

 

En tenslotte het meest beschamende: waarom heeft PCM zelf niet allang een verzamelsite met zijn eigen krantenkoppen gemaakt, met lucratieve advertenties erbij? Waarom doen ze dat nu niet alsnog?