Pc vertilt zich

Herbert Blankesteijn

 

Een prachtige eigenschap van de computer is zijn veelzijdigheid. Tikmachine, fax, radio, televisie, montagestudio, tekentafel, kopieerapparaat - al deze apparaten kan hij vervangen en met extra mogelijkheden uitbreiden. En dan zijn er nog functies die geen equivalent hebben in het analoge verleden, zoals internet en tekstherkenning (het inlezen van een papieren document tot een tekstbestand). De computer hoort zelfs een aantal taken tegelijkertijd te kunnen uitvoeren: iets zoeken op internet tijdens het werken aan een tekst, terwijl je vorige werkstuk wordt geprint en de cd-brander een cd'tje kopieert.

 

Tot zover de theorie. Ervaren gebruikers weten dat je met multitasking, zoals het tegelijkertijd uitvoeren van programma's heet, erg moet oppassen. Het vergroot de kans op een crash, en als het ene programma vastloopt kan het de andere in zijn val meesleuren. Gevolg: de computer moet herstart worden, de cd is mislukt en het laatste schrijfwerk is weg.

 

Met opzet heb ik tot hier de term 'pc' niet gebruikt. Want hoewel je bij 'vastlopen' eerst en vooral denkt aan Windows, heeft Microsoft dáár niet het monopolie op. Een Mac kan het ook, al zijn er mensen die dat ontkennen. Het programma onbekend is onverwacht gestopt omdat er een fout van het type xxx is opgetreden - Bill Gates had het kunnen verzinnen.

 

Mijn pc heb ik in mijn optimistische periode volgehangen met randapparatuur en software. Maar het blijkt dat je die rommel niet eens tegelijkertijd hoeft te gebruiken om problemen te krijgen.

 

Het opstarten van mijn computer duurt vijf minuten. Al die tijd moet de machine apparaten herkennen (toch echt dezelfde als de vorige dag) en software laden (waarvan ik het gros wéér niet zal gebruiken). Dat heb ik bij bedrijven wel erger meegemaakt, maar het is niet aanvaardbaar. Een paar keer herstarten en je bent op één dag een half uur werktijd kwijt. Twee minuten opstarttijd is de bloody limit.

 

Een faxprogramma wil op mijn computer niet werken. Ik heb er twee geprobeerd en beide stellen mijn geluidskaart helemaal buiten werking. Een programma dat geluidsbestanden kan comprimeren heb ik om dezelfde reden moeten verwijderen. Een ander werkt weer wel. Met mijn Webcam kan ik geen fotootjes maken als ik muziek afspeel, op straffe van een crash. Ik had een Zipdrive, een apparaatje voor opgevoerde diskettes van 100 of 250 MB, maar bijna elke poging om dit ding te gebruiken bevroor de pc (het geniepige is dat het soms wél goed gaat). Het programma Verkenner crasht soms al bij het opstarten. Lezers met Windows-ervaring zullen roepen dat ik waarschijnlijk een vervuild systeem heb, met teveel restanten van ooit geïnstalleerde programma's, maar ik heb het over verschijnselen die zich voordoen onmiddellijk na een nieuwe installatie van Windows 98.

 

Ik doe nu aan spreiding: de genoemde probleemgevallen verspreid ik over een stuk of vier pc's die samen op een netwerk zitten. Dat helpt. Modale computeraars, die gewoon leuke dingen willen doen met één pc, moeten accepteren dat sommige dingen niet lukken. Welke, dat is helaas niet te voorspellen.